El fabricant automobilístic alemany Volkswagen es va desplomar ahir de nou en borsa i acumula un descens del 36,5% en dues jornades després de saber-se que el fabricant alemany va trucar gairebé mig milió de vehicles dièsel per evitar les regulacions mediambientals dels EUA. En només dos dies, la capitalització borsària de Volkswagen s'ha desplomat en prop de 26.000 milions d'euros.

La situació ha portat a la companyia a revisar a la baixa la seva previsió anual de benefici mentre els anuncis d'investigació se succeïen arreu del món.

L'Oficina del Fiscal General de Nova York, Eric *Schneiderman, va dir que, juntament amb altres estats, ha iniciat una investigació sobre les accions del Grup Volkswagen.

També diversos mitjans de comunicació locals van dir que el Departament de Justícia ha obert una investigació penal sobre les accions de la companyia, que divendres va acceptar les conclusions de l'Agència de Protecció Mediambiental (EPA) que durant anys va trucar els seus vehicles amb un programari fraudulent.

Volkswagen s'enfronta a una possible multa per frau a l'administració nord-americana de 37.500 dòlars per vehicle, la reparació dels 465.000 vehicles venuts sota aquestes especificacions des de 2009, possibles demandes dels consumidors i el cost per a la companyia.

La canceller alemanya, Angela Merkel, va instar a Volkswagen a mostrar transparència absoluta i aclarir tot al més aviat possible. De moment, el Govern alemany ha creat una comissió dins del Ministeri de Transports per investigar l'escàndol.

L'escàndol ha arribat a Brussel·les, on els reguladors de la Unió Europea es reuniran amb les autoritats nacionals «molt ràpid» per veure com gestionar-ho.

Itàlia i França han iniciat les seves pròpies investigacions, i el Govern francès també ha demanat una investigació europea.

D'aquesta manera augmenta la pressió perquè dimiteixi el president del grup Volkswagen, Martin Winterkorn, el contracte actual del qual expira a la fi de 2016 i que havia estat perllongat recentment fins a desembre de 2018. El diari alemany Tagesspiegel va informar que Winterkorn, de 68 anys, serà substituït el divendres pel president de Porsche, Matthias Müller, en la reunió que mantindrà el consell de supervisió de la companyia, informació que la companyia alemanya va refusar comentar.

L'escàndol de Volkswagen arrossegava també en borsa a altres companyies del sector automobilístic europeu. A Frankfurt, BMW va perdre un 6%, i Daimler va cedir un 7%. A París, Renault va baixar un 7,1% i Peugeot un 8,8%. Per la seva part, Fiat retrocedia més d'un 6%.