Un jutjat de Barcelona ha obligat la Seguretat Social a abonar a deu jubilats els diners que van deixar d'ingressar el 2012 i 2013 per la decisió del Govern central de revalorar les pensions amb percentatges inferiors a l'IPC després de considerar que es va produir una vulneració del dret internacional.

El jutjat social 12 ha dictat en aquest sentit una sentència, considerada com la primera d'Espanya que qualifica de vulneració del dret internacional la llei 23/13 Reguladora del Factor de Sostenibilitat i de l'Índex de Revaloració de les Pensions i un reial decret del Govern, que van permetre el 2012 i 2013 pujar les pensions per sota de l'IPC, segons afirma el Col·lectiu Ronda, que ha representat els jubilats.

En el seu escrit, el jutjat insta l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) a abonar als citats jubilats «una paga única compensatòria de la seva pensió», amb la diferència entre l'import resultant de revalorar les pensions un 1%, com va fer l'executiu el 2012 i 2013, i el que correspondria si s'hagués aplicat el percentatge real de l'IPC, situat aleshores en un 2,9%.

La sentència considera que el Govern incompleix amb la seva actuació les disposicions del dret internacional en matèria de Seguretat Social i de garantia de suficiència econòmica per als pensionistes, que recorda que tenen caràcter «prevalent».

La resolució ha estat instada per 10 jubilats integrats en l'anomenada Marea Pensionista.

En la seva sentència, la magistrada considera que l'Estat no respecta el contingut de la Carta Social Europa, que insta els països signants a «elevar progressivament el nivell del règim general de la Seguretat Social», ja que no garanteix el manteniment del poder adquisitiu dels pensionistes.

El text també recorda les directrius del Conveni 102 de l'OIT (Organització Internacional del Treball), que estableix l'obligació per part dels Estats de revisar les quanties de les pensions per adequar-les a possibles «variacions sensibles al cost de la vida».

L'aval del Constitucional

Aquesta sentència d'un jutjat social de Barcelona es produeix després que el passat 5 de març el Tribunal Constitucional publiqués una sentència en la qual considerava adequat al contingut de la Carta Magna la decisió del Govern central de revalorar les pensions del 2012 i 2013 per sota de l'IPC, en només un 1%. El Govern central va desvincular definitivament la revaloració de les pensions de l'IPC a la Llei 23/13 Reguladora del Factor de Sostenibilitat i de l'Índex de Revaloració de les Pensions.