El fabricant automobilístic alemany Volkswagen publicarà avui una llista amb tots els vehicles afectats per la manipulació de gasos contaminants en motors dièsel. Així mateix el consell de supervisió de Volkswagen proposarà també avui el substitut de Martin Winterkorn com a president del grup.

El president del fabricant d'esportius Porsche, Matthias Müller, es perfila com a favorit, segons diversos mitjans de comunicació alemanys.Al costat de Müller, de 62 anys, també havia sonat el nom del president de Skoda, Winfried Vahland, com a substitut de Winterkorn.

Volkswagen, que té dotze marques, cent fàbriques i 600.000 empleats, ha informat fins ara que onze milions de vehicles, que tenen un motor del tipus EA 189, són els afectats i, encara que podrien ser menys, no ho saben encara.

La companyia alemanya, a la qual pertanyen marques com Seat, Audi, Porsche i la marca txeca Skoda, especificarà en la llista quins són els vehicles afectats i on s'han venut.

El ministre de Transports alemany, Alexander Dobrindt, va dir que elnombre de vehicles afectats encara es desconeix amb exactitud. Alguns models que inclouen el motor EA 189 són, per exemple, el Golf, Jetta, Passat o Beetle de VW i l'Audi A3.

Però també els models A1, l'A4 i l'A6 d'Audi tenen instal·lat aquest motor, va dir un portaveu del fabricant de vehicles de luxe.

El nou president de Volkswagen haurà de retornar el prestigi i la confiança en la companyia després d'un escàndol de manipulació que s'estén a la resta de la indústria automobilística alemanya i qüestiona una cultura de direcció.

«La cultura de direcció de Volkswagen és una relíquia de la vella economia alemanya i els temps del patriarcat han acabat», considerava ahir el diari econòmic alemany Handelsblatt.

Cultura que també representava l'antic president del consell de supervisió, Ferdinand Piëch, que va presidir el grup en els anys noranta i que va ser també mentor de Winterkorn.

Una cultura que ha esquitxat d'escàndols de corrupció altres empreses alemanyes com Siemens, Thyssen-Krupp i Deutsche Bank i en la qual es va preferir silenciar els errors en comptes de corregir-los. El comitè d'empresa de Volkswagen ha exigit un canvi cultural fonamental en la companyia.

«Necessitem en el futur un clima en el qual no s'amaguin els problemes, sinó que es comuniquin obertament als superiors. Necessitem una cultura en la qual es pugui discutir amb els superiors sobre el millor camí», va dir ahir el president del comitè d'empresa de VW, Bernd Osterloh.

Però l'escàndol per la manipulació d'emissions de gasos contaminants creix en dimensions i ara afecta també BMW, segons informacions d'una revista alemanya. La notícia va desencadenar de nou fortes vendes en la borsa de Frankfurt dels títols automobilístics malgrat que la firma BMW va desmentir la informació.