El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va afirmar ahir que el Govern de Madrid exigirà a Seat que torni les ajudes rebudes en concepte de vehicle eficient d'aquells automòbils venuts i afectats pel frau en les emissions contaminants. Soria va assenyalar que el Ministeri està a l'espera que la companyia automobilística els indiqui el nombre de vehicles fabricats i venuts, tant dins com fora d'Espanya, als quals se'ls hagin manipulat les dades d'emissions dels seus motors.

El ministre també va indicar que el grup Volkswagen li havia assegurat que mantindrà les inversions previstes a Espanya i que el frau en les emissions contaminants no afectarà ni a l'activitat ni a l'ocupació. Sòria va dir que manté contacte permanent tant amb el grup Volkswagen a Alemanya com amb Seat a Espanya, i que tots dos li havien assegurat que les inversions de 3.300 milions d'euros a Espanya, anunciades fa diverses setmanes, es mantenen. Les inversions es mantindran i "no afectarà ni a l'activitat que tenien prevista ni a l'ocupació", va assegurar el ministre.

D'altra banda, i arran de l'escàndol provocat per la manipulació de les emissions dels motors dièsel de Volkswagen, prop d'un miler d'usuaris de tot Espanya s'havien unit, en només 24 hores des de la seva posada en marxa, a la plataforma nacional d'afectats pel frau en les emissions contaminants, creada per organització FACUA-Consumidors en Acció. En un comunicat, l'organització va precisar que a les 10.30 hores d'ahir eren 987 els propietaris d'automòbils Volkswagen, Audi, Skoda i Seat amb motors dièsel que s'havien unit ja a la plataforma de #afectadosVolkswagen, hashtag amb el qual es dóna a conèixer a les xarxes socials i a través de la pàgina web FACUA.org/volkswagen.

FACUA assessora sobre els seus drets als propietaris de vehicles que podrien estar afectats pel frau i l'equip jurídic de l'associació estudia les accions que durà a terme davant de les irregularitats comeses per la companyia, a l'espera de conèixer quin tipus de reparació pretén dur a terme per complir la legislació europea en matèria d'emissions de gasos tòxics.

FACUA va advertir als conductors afectats que és possible que Volkswagen faci una trucada de revisió amb l'objectiu d'efectuar en els seus tallers les modificacions tècniques necessàries per reduir els nivells de contaminació dels seus vehicles, de manera que compleixin els límits establerts en la legislació europea. Aquestes actuacions no haurien de suposar cap cost per als usuaris ni implicar cap pèrdua de qualitat en les prestacions dels automòbils.

Si les reparacions provoquessin que els vehicles reduïssin de forma substancial la seva potència o augmentessin considerablement el consum, els usuaris podrien exigir una indemnització al no complir les característiques oferides quan van ser adquirits. La indemnització, que pot anar des de l'abonament d'una quantitat pels perjudicis causats a la devolució de l'import de l'automòbil segons proporcionalitat amb la seva antiguitat o la seva substitució per un de nou.

Volkswagen assumeix el cost

En aquest sentit, Volkswagen va anunciar ahir que presentarà en breu una millora gratuïta que elimini la manipulació de les emissions de gasos contaminants facilitada per un programa informàtic que va instal·lar en onze milions de vehicles. Un portaveu de la companyia va recalcar a Wolfsburg, on hi ha la seu central del grup, que l'adopció d'aquesta millora no costarà res a els propietaris dels automòbils afectats: "Els costos (del canvi) són enormes, però, com és totalment comprensible, no els assumiran els clients". En les properes setmanes el major fabricant de vehicles del món estarà en disposició d'establir un calendari per incorporar aquest "pedaç" als onze milions de vehicles que ha identificat com a portadors del programari que manipula les emissions de gasos contaminants.

La companyia considera que a partir de la setmana que ve els concessionaris seran capaços de comunicar als clients les dates concretes per a la revisió. Volkswagen està en contacte amb les autoritats de tots els països on s'han venut vehicles manipulats, va afegir el portaveu.