De gener a agost de 2015, a Girona es van signar 2.960 contractes indefinits a menors de 25 anys, una xifra que suposa un creixement del 10% respecte al mateix període de l'any passat. Una dada positiva perquè consolida ocupació més estable, tot i que amb una evolució clarament infeior a les mitjanes de Catalunya (27%) i l'Estat (19%).

Són dades del ministeri d'Ocupació incloses en un estudi de l'empresa de recursos humans Randstad, que assenyala que La Rioja, Catalunya, i Madrid són les comunitats autònomes que més han incrementat aquest tipus de contractació respecte a l'any passat.

La caiguda de l'eventualitat és un indicador positiu per al col·lectiu de joves, un dels més castigats per la crisi. Només cal recordar, que un informe recent del departament d'Empresa i Ocupació assenyalava que els menors de 30 anys estaven quedant al marge de la creació de llocs de treball generalitzada aquest 2015.

Una de les mesures per lluitar contra aquesta dinàmica és la Garantia Juvenil, un pla de la Unió Europea dotat amb 6.000 milions d'euros, distribuïts entre els estats membres en funció de les peculiaritats i necessitats de cada mercat laboral. Així, Catalunya compta amb 241 milions d'euros fins el 2020, entre fons propis i provinents del Fons Social Europeu.

Inicialment dissenyada per als joves fins a 24 anys, la Garantia Juvenil recentment va veure ampliat el seu límit d'edat fins els 29 anys. El Pla d'Actuació de 2015, dotat amb 80 milions d'euros, preveu beneficiar més de 33.000 persones.

Ara, la Generalitat posa en marxa una convocatòria d'ajuts per impulsar mesures de la Garantia Juvenil en els àmbits del treball autònom, l'economia social i el cooperativisme. Així, el Govern català destinarà un total de 2.540.000 euros a subvencionar aquells joves que es donin d'alta en el règim d'autònoms, així com a tot autònom, cooperativa o entitat d'economia social que incorpori joves de 16 a 29 anys inscrits en la Garantia Juvenil entre 2015 i 2016.

Segons informa el departament d'Empresa i Ocupació, aquests ajuts pretenen donar resposta a aquest col·lectiu de persones obrint-los una oportunitat d'augmentar l'experiència laboral i inserir-se en el mercat, ja sigui a través de l'emprenedoria i l'autoocupació, o mitjançant una contractació mínima per part d'un autònom, una cooperativa o una entitat de l'economia social. Qui vulgui accedir a les subvencions les pot sol·licitar fins el 31 d'octubre de 2016.

Ajuts de fins a 9.000 euros

Pel que fa al foment de l'autoocupació, els joves de 16 a 29 anys inscrits en la Garantia Juvenil podran accedir a un ajut directe de gairebé 9.100 euros si s'estableixen com a autònoms. La condició per accedir-hi és que es donin d'alta i, com a norma general, romanguin ininterrompudament en el règim durant tot un any. Tanmateix, en cas que causi baixa abans de l'any però completi un mínim de sis mesos, el jove podria rebre una quantitat proporcional al temps de permanència com a autònom. Queden exempts d'accedir a aquestes subvencions els joves societaris de societats mercantils, cooperatives o societats laborals, així com les persones treballadores autònomes col·laboradores i els joves que en els 6 mesos anteriors ja haguessin estat d'alta com a autònoms per la mateixa activitat.

Pel que fa als ajuts a la contrac?tació, la Generalitat subvencionarà els autònoms, les cooperatives o les entitats de l'economia social que contractin joves de la Garantia Juvenil durant un mínim de 6 mesos. En aquest cas, el ventall d'ajuts es mou entre més de 4.500 euros per persona incorporada durant mig any fins els prop de 9.100 euros en el cas que la relació contractual s'allargui fins els 12 mesos.