La fiscalia de Braunschweig (centre d'Alemanya) va anunciar avui que ha obert diligències contra l'expresident de Volkswagen Martin Winterkorn per un presumpte delicte de frau per la manipulació de les emissions de gasos contaminants.

«L'objectiu de les diligències és especialment la clarificació de les responsabilitats», va assegurar en un comunicat l'Oficina Central per a Delictes Econòmics de la fiscalia de Braunschweig.

La investigació judicial s'ha engegat per les vàries denúncies contra el major fabricant de vehicles del món, va indicar la fiscalia.

Entre aquestes denúncies, assegura el comunicat, es troba una de la pròpia Volkswagen, dirigida contra «desconeguts».

La fiscalia de Braunschweig ja va indicar dimecres passat que contemplava obrir diligències contra Volkswagen, davant l'arribada de les primeres querelles.

Les denúncies, en la seva majoria de ciutadans, es van presentar després que sortissin a la llum les investigacions de les autoritats mediambientals nord-americanes, que van revelar el polèmic trucatge dels mesuraments d'emissions perpetrat per Volkswagen en milions de vehicles.

La investigació judicial correrà en paral·lel a l'oberta pel Govern alemany, que la setmana passada va crear una comissió en el si del Ministeri de Transports per investigar el cas.

Winterkorn va dimitir dimecres passat, després que el grup Volkswagen reconegués que va muntar en onze milions de vehicles un programa que identifica quan el turisme està sent sotmès a una prova perquè llavors el motor emeti menys gasos contaminants i compleixi amb els límits legals.

A Espanya, la UGT -majoritària a Seat- va demanar al Govern que rectifiqui i desisteixi d'exigir a la companyia automobilística la devolució de les ajudes rebudes en concepte de vehicle eficient d'aquells cotxes venuts i afectats pel frau de les emissions de gas.