Joan Antoni Samaranch Salisachs, fill de l'expresident del COI, va ser ahir el mestre de cerimònies de l'acte celebrat a Barcelona per presentar l'acord de compra de Miquel Alimentació. Triar-lo com a presentador, al marge de les seves dots com a orador, era un homenatge a la seva figura, ja que la seva intermediació ha estat una de les claus perquè l'acord acabés fructificant.

La Fundació Juan Antonio Samaranch, creada per continuar el llegat d'amistat hispanoxinesa de qui va presidir el Comitè Olímpic Internacional (COI) de 1980 a 2001, va signar a principis de 2014 un acord de cooperació estratègica amb el gegant alimentari estatal xinès Bright Food.

La Fundació Samaranch, fundada pel seu fill, Joan Antonio Samaranch Salisachs, el banc d'inversions espanyol GBS Finanzas, del que Samaranch fill és conseller delegat, i Bright Food van segellar aleshores un acord per "desenvolupar projectes d'intercanvi cultural en el sector alimentari entre tots dos països, inclosa molt probablement una fira d'aliments espanyols regular".

El fill del recordat "Samalanchi", com es coneix en mandarí un dels catalans més respectats i reconeguts en el gegant asiàtic, que va rebre els Jocs Olímpics de Pequín 2008 sota la seva presidència del COI, explicava el gener de 2014 que esperava que l'acord permetés l'entrada de més productes agroalimentaris espanyols a la Xina, de la mà de Bright Food.

Poc després, directius del gegant asiàtic aterraven per primera vegada a l'Estat a la recerca d'inversions en el sector alimentari, per reproduir el model que ja havien aplicat abans a França, el Regne Unit, Israel o Austràlia.

El vicepresident de Bright Food es va entrevistar amb diferents companyies, entre elles Miquel Alimentació. "De la trobada entre Ge Junjie i Ramon Miquel en va sorgir un amor a primera vista", explicava ahir Samaranch, que no obstant a això matisava que el procés de negociació ha estat llarg i dur.

Va definir la venda de Miquel Alimentació com "un acte de generositat de la família, que veurà com l'empresa que van crear els seus avantpassats creix fins a convertir-se en una empresa d'abast mundial". "Girona no perd una empresa, guanya un soci estable que portarà Miquel Alimentació a una nova dimensió", va concloure Samaranch.