Els ministres d'Indústria de la UE tracten avui l'escàndol dels motors de Volkswagen

El titular espanyol, José Manuel Soria, demanarà que s'ampliïn les inspeccions dels motors de vehicles

05.10.2015 | 07:30

Els ministres de Competitivitat i Indústria de la Unió Europea (UE) tractaran avui l'escàndol dels motors dièsel manipulats pel fabricant Volkswagen. Els 28 debatran la qüestió durant un dinar de treball a Luxemburg, en què no està previst que l'assumpte formi part de l'ordre del dia oficial, van indicar fonts comunitàries.
A la reunió hi assistirà per part d'Espanya el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, que ahir va afirmar que demanarà a la UE l'ampliació de les inspeccions dels motors dels vehicles, seguint el model que s'aplica als EUA. També defensarà que, en lloc de sotmetre els vehicles a un "banc de proves" previ a la venda, com es fa fins ara a Europa, els cotxes passin "inspeccions mostrals" una vegada que ja estan circulant, va explicar Soria.
Espanya espera que el constructor alemany aclareixi quants dels 700.000 vehicles fabricats a la planta de Seat a Martorell amb el motor s'han venut al país, mentre analitza la fórmula jurídica adequada per reclamar-li la devolució de les ajudes percebudes per comercialitzar vehicles que suposadament eren més eficients.
Mentrestant, algunes associacions de consumidors com Facua (on s'han unit més d'11.000 compradors) o l'OCU s'han mobilitzat a través de plataformes. Les accions es registren gairebé a tot el món, ja que el grup alemany, líder de la indústria de l'automòbil, ha informat que aquests motors han estat instal·lats en uns 11 milions d'unitats en models, de moment, de 5 de les 12 marques del Grup -Audi, Seat, Skoda, Volkswagen i Volkswagen Vehicles Comercials-.
Precisament, el fabricant de vehicles de luxe Audi va informar ahir que ha demandat per suposats delictes contra el dret penal alemany a la matriu Volkswagen a la Fiscalia d'Ingolstadt (sud d'Alemanya), per donar suport a l'"aclariment" d'aquest escàndol.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema