El fabricant de cotxes Volkswagen s'ha vist obligat a reconèixer l'ús d'un software en els seus motors del tipus EA 189 EU 5 que permetia que els vehicles semblessin menys contaminants del que realment són.

Segons dades de la pròpia marca, a Espanya hi ha un total de 683.626 vehicles afectats. Però, com saber si el teu Volkswagen és un d'ells? Què fer si és així? Quins models porten aquest motor? A continuació, tractem de donar resposta a aquestes i altres preguntes.

Quins models estan afectats?

Volkswagen ha facilitat la llista de marques i models afectats pel frau:

Audi: A1, A3, A4, A5, A6, Q3, Q5, TT

Seat: Alhambra, Altea, Altea XL, Exeo, Eivissa, Lleó, Toledo

Skoda: Fabia, Octavia, Rapid, Spaceback, Scout, Superb, Yeti

Volkswagen: Amarok, Beetle, CC, Golf, Jetta, Multivan, Passat, Polo, Scirocco, Sharan, Tiguan, Touran

Com saber si el meu cotxe està afectat?

El fabricant assegurava ahir que, a partir de dissabte 3 d'octubre, posarà en marxa un web on cada client, de manera gratuïta, podrà consultar la situació del seu vehicle.

Què he de fer si el meu cotxe està entre els afectats?

Si ets propietari d'un dels cotxes amb motor fraudulent, has d'esperar que la marca es posi en contacte amb tu amb les indicacions a seguir per a la reparació, que serà gratuïta per al propietari. Aquí tens diverses recomanacions que has de seguir si el teu cotxe està entre els afectats.

En què consistia el frau dels motors Volkswagen?

El 18 de setembre de 2015, l'Agència de Protecció Mediambiental (EPA, per les sigles en anglès) dels Estats Units va revelar que Volkswagen va utilitzar un software per falsejar les emissions contaminants dels models dièsel de Jetta (2009-2015), Beetle (2009- 2015), Audi A3 (2009-2015), Golf (2009-2015) i Passat (2014-2015).

Aquest programa s'activava automàticament quan els vehicles Volkswagen detectaven que eren sotmesos a revisions d'emissió de gasos i aplicava mesures per reduir-les. Posteriorment, els cotxes tornaven a funcionar com prèviament, amb una contaminació superior als nivells permesos, fins a 40 vegades més en el cas de la legislació dels Estats Units.