Ikea està a prop de tancar un acord per obrir un gran centre comercial a Salt. Després d'anys de negociacions, de recerca de terrenys a les comarques gironines i de traves administratives que impedien la inversió, la multinacional sueca del moble està a punt de tancar un acord per a tirar endavant el projecte.

L'ubicació escollida és un solar proper a l'Espai Gironès, just al costat de l'autopista, i situat als termes municipals de Salt i Vilablareix i que sempre havien estat la primera opció de la companyia. Segons avança avui el diari Ara, la Generalitat ha mantingut les últimes reunions amb l´empresa i l´Ajuntament de Salt per acabar de delimitar el pla director urbanístic per a aquesta àrea.

Presència de la multinacional a Catalunya

Durant la campanya electoral de les eleccions municipals de maig, l'aleshores alcalde Jaume Torramadé, ja va adeverir que Ikea no es plantejava cap més opció a Girona. "Aquests terrenys són el lloc on es volen instal·lar. I si no vénen aquí no vindran a les comarques gironines", va assegurar.

Per mostrar la dimensió econòmica del projecte, només cal recordar que cada nou centre comercial d'Ikea suposa un inversió d'entre 40 i 60 milions d'euros i la creació d'uns 400 llocs de treball, als que s'han d'afegir els que genera tot el procés de construcció. En l'actualitat, Ikea compta amb tres botigues a Catalunya (Badalona, Sabadell i l'Hospitalet), i preveu obrir-ne una a Tarragona a finals de 2016 o principis de 2017, així com una altra a prop de Perpinyà.

A banda dels establiments oberts al públic, Ikea disposa de magatzems logístics a Valls (Alt Camp), on també està ubicada una fàbrica de tèxtils operada per l'empresa catalana Fluvitex -de capital gironí-, que subministra productes en exclusiva als mercats del sud d'Europa en els quals Ikea és present

Aquesta mateixa setmana, la multinacional va explicar la intenció de seguir creixent a Catalunya durant la presentació de resultats del seu darrer exercici fiscal -que va de setembre del 2014 a agost del 2015-, en el qual va tenir unes vendes de 306,1 milions d'euros a Catalunya, un 4,84 % més que en l'exercici precedent. La multinacional creu que aquest creixement «confirma els símptomes de recuperació que es van poder intuir ja durant el passat exercici» i destaca que Catalunya és el seu principal mercat a Espanya.