L'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato va anar a declarar ahir a la nit davant la Comandància de la Guàrdia Civil en qualitat d'imputat per un delicte de corrupció entre particulars. La nova compareixença de Rato es va produir el mateix dia en què es va conèixer que l'empresari Alberto Portuondo, considerat per la investigació del cas Bankia un testaferro de l'exvicepresident del Govern, va reconèixer davant el jutge encarregat del cas que va pagar a l'expresident de Bankia 40.000 euros mensuals per tasques d'assessorament verbal mentre Rato presidia l'entitat resultant de la fusió de diverses caixes d'estalvi públiques, càrrec pel qual cobrava dos milions bruts a l'any.

Ho va avançar la Cadena Ser en una informació on també es revela que Portuondo va cobrar en aquella època uns dos milions d'euros de dues empreses de publicitat -Zenith i Publicis- per feines d'assessorament per aconseguir contractes amb Bankia.

Els investigadors pensen que part d'aquests diners, en concret 833.000 euros, va acabar arribant a Rato a través dels pagaments que Portuondo va fer mensualment a Kradonara, un societat propietat del també exdirector gerent de l'FMI. A més, els directius de les empreses de publicitat van declarar que Portuondo va ser qui els va buscar prometent-los l'adjudicació del contracte de Bankia.