Les entitats financeres -bancs, caixes i cooperatives de crèdit- seran les que decideixin si cobren als seus clients una comissió per treure diners als caixers automàtics de la competència, després que el Govern aprovés un reial decret-llei que impedeix el cobrament d'un doble recàrrec.

La norma es publicarà avui al BOE i entrarà en vigor el mateix dia, tot i que les entitats tindran fins a l'1 de gener de 2016 per adaptar-se a les noves regles, que faran que quan una persona retiri efectiu en un caixer d'un altre grup, el seu banc, com a emissor de la targeta, serà l'únic que pugui cobrar una comissió per això. Abans de treure els diners, el mateix caixer haurà d'informar l'usuari de la comissió màxima que pot arribar a cobrar el seu propi banc.

Desapareix així la possibilitat que l'usuari pagui una comissió a una entitat de la qual no és client, com pretenia CaixaBank i van voler imitar BBVA i Santander, si bé la seva pròpia entitat pot cobrar per usar les instal·lacions d'un altre grup. Això s'explica perquè el banc propietari del caixer emprat per un usuari que no és client seu pot reclamar una taxa al seu competidor per haver facilitat efectiu als seus clients.

És només aquest càrrec, i mai una quantitat superior, el que es podria acabar traslladant íntegrament o en part a l'usuari en forma de comissió, carregada directament per la seva entitat, de manera que l'Executiu està convençut que el consumidor pagarà menys.

Per a la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, d'aquesta manera "es dóna seguretat i es protegeix el consumidor en un tema que estava generant preocupació a l'opinió pública".

El reial decret llei modifica la Llei 16/2009 de 13 de novembre sobre serveis de pagament i, segons el parer del Ministeri d'Economia, "dóna una solució equilibrada al conflicte d'interessos generat per la utilització de caixers automàtics per clients d'una altra entitat".

En aquest sentit, CaixaBank té en marxa canvis tècnics en els seus sistemes informàtics per suprimir tan aviat com pugui la comissió directa de dos euros a clients aliens a la seva xarxa de caixers. "Estarà amb tota seguretat en marxa demà (avui)", van explicar fonts de l'entitat.