El 20 de desembre se celebraran eleccions generals, però també serà el diumenge previ a Nadal i havia de ser un dels dies més intensos de la campanya nadalenca del comerç. La decisió de Rajoy de celebrar eleccions en aquesta data no acaba d'agradar al comerç, que hi veu alguns incovenients. D'entrada que els treballadors tenen dret a 4 hores de permís per poder votar, amb les disfuncions que això pot generar en l'aspecte organitzatiu per no parlar de l'increment dels costos laborals si l'empresa acaba contractant personal addicional.

Des de la Confederació de Comerç de Catalunya creuen que les grans superfícies -amb més treballadors i amb comitès d'empresa més potents- és on es poden produir més problemes. "El petit comerç té major capacitat d'organització i pot acordar amb els empleats els horaris en què se'ls allibera perquè vagin a votar però les grans superfícies tindran aquest treball molt més complicat", va explicar el secretari general de la Confederació Catalana de Comerç, Miguel Ángel Fraile a Economiadigital.es

En la mateixa línia, el president de l'associació de comerciants Girona Centre Eix Comercial, Josep Maria Noguer, va explicar que en el petit comerç gironí "segur que trobem solucions". "La jornada és molt llarga i es pot anar a votar abans de l'obertura dels comerços. Hi haurà flexibiltat perquè tothom pugui exercir el seu dret a vot", va afegir.

En els cas dels treballadors a temps parcial -molt habituals en el comerç- disposen de dues hores per exercir el seu dret a vot.

La jornada electoral també podria reduir les expectatives de venda perquè molts compradors voldrien ser a casa aviat per seguir en directe els primers resultats de la jornada electoral. En aquest cas, Noguer està convençut que les vendes que es perdrien aquest dia es recuperarien un altre. "La campanya de Nadal és llarga", va dir.

Els que també poden veure frustrades parcialment les seves expectatives són empreses del sector turístic. Les vacances escolars comencen dos dies abans de les eleccions i la jornada electoral podria retardar l'inici de les vacances d'aquelles famílies que aprofiten el Nadal per viatjar.