L'empresa gironina Casademont, amb seu a Bonmatí (Selva), ampliarà mercat a l'Índia, el Canadà, Austràlia i Nova Zelanda, amb l'objectiu d'exportar fins al 70% de la producció en dos anys. El fabricant d'embotits, que té el fuet com a producte estrella, està immers en un pla estratègic per incrementar presència a l'exterior. Actualment, ven el 55% de la producció a més de 50 països dels cinc continents (en especial el centre d'Europa i l'Amèrica del Sud). Casademont, que va facturar 43 MEUR el 2014, basa el seu pla d'expansió internacional en aliances i acords estratègics amb empreses locals, que comercialitzin la marca als seus mercats. Això li ha permès per exemple poder continuar venent a Rússia.

Indústries Càrnies Casademont, amb seu central a Bonmatí, està especialitzada en produir embotits. Compta amb unes 200 referències al mercat (entre curats, cuits i llescats). A Catalunya i a la resta de l'Estat, els seus productes es troben a hipermercats, grans cadenes de distribució i botigues de xarcuteria. També fabrica per a marques blanques.

En els darrers anys, la firma ha centrat part de la seva estratègia en el desenvolupament de nous productes (I+D). Ha tret al mercat fuets amb maridatges de sabors (com el de figues o formatge cabrales), produeix gammes específiques per a persones amb al·lèrgies alimentàries o, en col·laboració amb l'IRTA, va aconseguir reduir fins a una hora el temps d'assecatge d'embotits llescats.

Amb capacitat per produir fins a 25.000 tones anuals d'embotits, la companyia gironina centra la seva expansió als mercats internacionals. De fet, Casademont està immersa en un pla estratègic per incrementar presència a l'exterior, i arribar-hi a destinar el 70% de la producció en un termini de dos anys.

Actualment, la companyia exporta el 55% de la seva producció a més d'una cinquantena de països dels cinc continents. Entre les zones on els seus productes tenen més demanda, hi ha els països del centre d'Europa i l'Amèrica del Sud.

L'empresa gironina, que l'any passat va facturar 43 MEUR, basa la seva estratègia internacional en tancar aliances i acords amb productors locals dels països on vol tenir presència. L'objectiu és que els nous socis comercialitzin els productes sota l'ensenya Casademont, i que de retruc, aquests contractes impulsin la col·laboració tecnològica, comercial, legal i logística.

Continuar venent a Rússia

De fet, aquesta estratègia ha permès que Casademont continuï venent els seus productes a Rússia (on abans del veto, l'empresa gironina feia més d'una dècada que hi tenia presència). Casademont va tancar a finals de l'any passat una aliança amb Atria Russia, un grup de capital finlandès que té fàbriques a Sant Petersburg.

L'acord recull que Atria Russia pot elaborar productes sota el segell de Casademont, sota la supervisió i control de la companyia gironina. Des de finals de l'any passat, Atria Russia ja comercialitza fuets, llonganisses i xoriços (a peces i llescats) per al mercat rus.

Segons explica el director general de l'empresa gironina, Francesc Gómez, aquesta fórmula "permet recuperar les vendes i la presència de Casademont a Rússia". "El sobtat veto rus als productes de l'Estat va fer perillar més de deu anys d'activitat exportadora de Casademont en aquest país de més de 146 milions d'habitants", concreta Gómez.

El director precisa que, ara, aquesta nova fórmula d'internacionalització "basada en segellar un acord win-win" (és a dir, on tothom hi guanya) permet arribar a nous mercats a través d'un soci local "sense dependre dels canvis polítics que es produeixin al món".

Índia, Canadà i Austràlia

Per a Casademont, el 70 és un número estratègic. No només perquè aquest és el percentatge d'exportació que vol assolir, sinó també perquè aquest és el número de països als quals l'empresa gironina vol arribar. Per aconseguir-lo, en els propers mesos la firma gironina vol obrir mercat a l'Índia, el Canadà, Austràlia i Nova Zelanda.

Indústries Càrnies Casademont, amb 60 anys d'història, compta amb dues plantes de producció a les comarques gironines. En total, ocupen 40.000 metres quadrats. La primera, que acull la seu central, es troba a Bonmatí. Des d'aquí s'hi produeix el típic fuet i una àmplia gamma d'embotits. La segona planta de producció es troba situada al peu de la carretera C-66, a Palol de Revardit (Pla de l'Estany), i està especialitzada en la producció de pernil curat.