Alguns enginyers de Volkswagen han confessat haver instal·lat el programari per manipular les dades d'emissions en alguns motors a partir de 2008, segons va publicar ahir l'edició dominical del diari Bild. Segons detallava el rotatiu, els enginyers, que treballen en el desenvolupament de motors a la central del consorci a Wolfsburg, al nord d'Alemanya, expliquen que el motor EA189, que estaven desenvolupant des de l'any 2005, estava a punt de començar a ser produït en sèrie. En no trobar una fórmula que els permetés complir tant amb els límits d'emissions com amb el marc de costos, van recórrer al programari per evitar que un projecte que era de gran importància per a la companyia hagués de ser paralitzat.

El motor va començar a produir-se en sèrie, i no només per al mercat nord-americà, sinó també per a tot el mercat mundial.

Segons va concretar el diari, fins ara les investigacions no han llançat cap indici que l'expresident de Volkswagen, Martin Winterkorn (que va haver de dimitir per l'escàndol), estigués al cas de les manipulacions. En canvi, el rotatiu va assegurar que un dels més estrets col·laboradors de Winterkorn, Ulrich Hackenberg, es troba en el punt de mira de la investigació interna i se sospita que no només va estar al corrent de la manipulació, sinó que va donar l'ordre perquè aquesta es realitzés.

La manipulació de les dades d'emissions en els motors dièsel de Volkswagen ha desencadenat un escàndol que pot costar-li al consorci multes per milers de milions d'euros.