L'Eurogrup es reuneix avui per primera vegada després de la reelecció d'Alexis Tsiprascom a primer ministre grec i analitzarà els passos a seguir en el rescat del seu país, alhora que abordarà el procediment de la supervisió anual dels pressupostos nacionals.

Els ministres d'Economia i Finances de la zona euro rebran al seu homòleg hel·lè, Euclides Tsakalotos, després que Tsipras, capdavanter de Syriza, revalidés el seu mandat a les eleccions del passat 20 de setembre malgrat haver aprovat ja diverses de les mesures exigides pels seus socis i haver-se compromès a altres dures accions que entren en col·lisió amb el seu ideari.

L'Eurogrup, en una reunió que s'espera curta, se centrarà en l'aplicació del programa de rescat, especialment en les dues tandes d'accions o "objectius" que Atenes ha de completar encara per aconseguir el desemborsament de 3.000 milions d'euros pendents del primer tram del rescat.

Les discussions a nivell tècnic sobre la primera ronda de mesures ja han començat i aquestes es fixaran "molt ràpid", segons fonts de l'eurozona, de manera que una vegada que es compleixin es durà a terme un primer pagament de 2.000 milions. Els 1.000 milions restants quedaran pendents de l'aplicació de la segona ronda de mesures, que "encara no estan molt a la vora, però cal començar a discutir-les", van indicar. També es parlarà sobre la segona part del rescat per valor de 15.000 milions d'euros, dissenyat per recapitalitzar la banca, molt afectada pels controls de capital i la fugida de dipòsits que va sofrir durant els moments més durs de les negociacions entre Atenes i els seus socis.

S'espera que el Banc Central Europeu finalitzi l'anàlisi de les necessitats cabdals de la banca hel·lena aquest mateix mes.

D'altra banda, l'Eurogrup discutirà què succeeix quan un país presenta a Brussel·les els seus pressupostos amb antelació i com evitar un tracte diferenciat a l'hora que aquest sigui analitzat per veure si compleix amb les regles europees de disciplina fiscal, respecte als socis que els lliuren en les dates habituals. Aquest punt en l'agenda és d'especial interès per a Espanya, atès que el país ha enviat el seu projecte pressupostari per 2016 un mes abans del que és habitual, a causa de la proximitat de les eleccions generals del 20 de desembre. La discussió se centrarà en la qüestió de procediments, no del contingut del pressupost espanyol atès que aquest pas no es pot donar fins a novembre, una vegada que la CE s'hagi pronunciat sobre el pressupost.