Al mercat immobiliari gironí li costa recuperar-se. En els darrers trimestres havia experimentat una certa recuperació després de tocar fons, però les darreres estadístiques del ministeri de Foment mostren un lleuger retrocés de l’activitat, tant en nombre de transaccions com en preu.

Amb tot, a Girona, la compravenda d’habitatges és un sector amb un important volum de negoci. De gener a juny, les transaccions de pisos i cases va suposar un moviment de 553 milions d’euros. La xifra és un 6,4% inferior a la del primer semestre de l’any passat i suposa una evolució pitjor a la del nombre de transaccions immobiliàries. En els primers sis mesos de 2015, a Girona es van comprar 3.820 habitatges, la qual cosa implica un descens interanual del 0,9%.

A diferència de Girona, en el conjunt de l’Estat, el moviment econòmic de la compravenda d’habitatge creix amb força. En el primer semestre, va suposar un negoci de 24.196 milions d’euros, un 8% més que en els primers sis mesos de 2014.

Madrid va ser la comunitat autònoma amb més moviment (4.650,6 milions d'euros). A continuació es van situar Andalusia (4.443 milions d’euros), Catalunya (4.372 milions d’euros) i València (2.966 milions).

El mercat d'habitatge lliure va moure 24.196,6 milions d'euros a Espanya en el primer semestre de l'any, la qual cosa suposa un augment del 8% en comparació del mateix període de 2014.

Evolució dels preus

Una altra estadística sobre l’evolució dels preus -aquesta tancada amb dades de final de setembre- és la de la taxadora Tinsa, que indica que deu províncies van registrar en el tercer trimestre de ­l’any increments de preus respecte a un any abans, essent Tenerife (5,7%), Orense (4,7%) i Barcelona (3,9%) les que més pugen.

A l’altre extrem, hi ha fins a onze demarcacions que van registrar caigudes interanuals superiors al 5% en el tercer trimestre. Els principals ajustos a la baixa respecte de fa un any es van registrar a Àlaba (-8,5%), Còrdova (-8,2) i Almeria (-8%).

D’altra banda, l’informe de Tinsa mostra que províncies com Girona, Alacant, Albacete i Àvila, encara que reflecteixen caigudes en taxa interanual, han elevat els seus preus mitjans en el transcurs dels nou primers mesos de ­l'any (gener-setembre).