El grup japonès Otsuka Pharmaceutical serà el nou propietari de Bicentury, empresa fundada a Quart, on compta amb una planta de producció amb 233 treballadors. La compra es farà a través de la seva filial francesa Nutrition & Santé després d'arribar a un acord amb la família Carulla, que controlen Bicentury a través d'Agrolimen. L'operació, les condicions econòmiques de la qual no s'han fet públiques, està pendent de l'aprovació de les autoritats de competència.

Segons va informar ahir Nutrition & Santé, l'adquisició permetrà a l'empresa incorporar noves tecnologies, el seu coneixement industrial i produir a la planta de Quart per a totes les filials de Nutrition & Santé a Europa.

El conseller delegat de Nutrition & Santé, Didier Suberbielle, va assegurar que el seu objectiu és poder treballar amb l'equip de Bicentury per "accelerar el creixement de la marca i desenvolupar la planta de producció".

De la seva banda, el conseller delegat de Agrolimen, Joan Cornudella, es va mostrar convençut que Bicentury continuarà el seu potencial de desenvolupament de la mà de Nutrition & Santé.

Bicentury es va fundar fa 35 anys sota el principi que una bona alimentació ajuda a millorar la salut i la bellesa i, el 1992 va llançar la primera barra de cereals com a substitutiu d'un dinar i, posteriorment, el 1997, una línia de coquetes d'arròs i coquetes banyades de xocolata.

Fundada als anys 90

Els origens de la companyia es remunten als anys 90 del segle passat. El seu artífex va ser Pere Costa. Aquest emprenedor va créixer a la fàbrica de Xocolates Torras, propietat de la seva família. Després d'estudiar a Esade, va assumir la direcció comercial de l'empresa familiar amb molt bons resultats. La decisió del seu pare de vendre el negoci l'any 1992 va agafar-lo per sorpresa.

En plena crisi postolímpica, i amb els ingressos obtinguts de la venda de casa seva (va servir per comprar maquinària de tercera mà) va engegar el projecte de Biocentury, que va convertir en un èxit. Gràcies a aquesta marca, els productes dietèctics van arribar als supermercats. Amb planta productiva a Quart, la companyia va arribar a 400 treballadors i una facturació de 40 milions d'euros.

L'èxit del projecte va fer que tingués moltes ofertes de compra. Finalment va vendre part de l'accionariat a la família Carulla (Agrolimen), que dos anys després comprarien la totalitat de la companyia, que anys després canviaria el nom pel de Bicentury. Costa, que va invertir 120.000 euros per posar en marxa l'empresa, la va vendre per 60 milions d'euros, recuperant 500 vegades la inversió amb la venda.

L'operació de Bicentury arriba pocs dies després d'una altra gran operació en el sector agroalimentari gironí i que també té el capital asiàtic com a protagonista. En aquest cas, l'empresa pública xinesa Bright Food va comprar Miquel Alimentació Grup, líder estatal en distribució majorista i l'empresa més gran de les comarques gironines per volum de facturació (uns 900 milions anuals). Els plans de Bright Food per Miquel Alimentació passen per mantenir les actuals línies de negoci i a més convertir-la en una plataforma d'exportació de productes alimentaris espanyols a la Xina.