L'augment a Espanya de "treballadors pobres", que guanyen menys del 60 % de la renda mitjana, ha triplicat el creixement europeu d'aquest col·lectiu entre 2000 i 2014, segons dades aportades per l'Organització Internacional del Treball (OIT) amb motiu de la jornada mundial del Treball Decent.

En concret, els "treballadors pobre"', terme encunyat per Eurostat, han augmentat a Espanya 4,2 punts entre els anys 2000 i 2014, en passar de 18% al 22,2% mentre que en la resta d'Europa el creixement mitjà va ser d'1,6 punts en el mateix període, del 15 % al 16,6 %.

"a majoria dels treballadors no coneixen el que és un treball decent" assenyala la OIT en un informe presentat amb motiu del dia mundial pel seu director general, Raymond Torres, qui va reclamar atenció sobre l'elevat volum de la precarietat a Espanya.

Torres va assegurar que Espanya és el país d'Europa en el qual més ha crescut la desigualtat salarial en els últims dos anys, al mateix temps que ha criticat la reforma laboral per reduir la protecció i augmentar les desigualtats.

La consellera de l'Oficina de la OIT a Espanya, Judith Carreras, va donatrdades mundials en la conferència de premsa i ha informat que 2.000 milions de persones, dos terços dels quals treballen al món, ho fan sense contracte i sense drets, sofreixen discriminació o reben un salari per sota de les seves capacitats.

De fet, el 80 % de la població mundial no té una cobertura adequada de Seguretat Social i més del 50 % manca per complet d'aquesta protecció.

Segons l'informe de la OIT, l'ocupació assalariada només representa la meitat de l'ocupació mundial, proporció que es redueix al 20 % en zones com Àfrica subsahariana i Àsia meridional.

Carreras va posar l'accent en aquesta tendència cap a la disminució de l'ocupació assalariada i el creixement del treball per compte propi.

De fet, la OIT ha assegurat que dins de deu anys el 40 % de les ocupacions modificaran "completament" la seva relació laboral en favor d'un treball més independent i per compte propi.

L'estudi d'aquesta organització pronostica que serà necessari crear 600 milions de nous llocs de treball d'aquí a l'any 2030 per seguir el ritme de creixement de la població mundial en edat de treballar.