La cooperativa Cadí, que va celebrar ahir el seu centenari, va facturar el passat exercici 47 milions d'euros i exporta ja un terç de la seva producció de formatges. Cadí, creada el 1915 i ubicada a la Seu d'Urgell, va ser la primera cooperativa lletera que es va crear a Espanya i ha tingut, des d'aleshores, un paper fonamental en la dinamització econòmica del Pirineu català.

La cooperativa es nodreix de la llet produïda per 105 explotacions ramaderes, totes elles de les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya, que aporten diàriament una mitjana de 190.000 litres de llet, xifra que es tradueix en uns 70 milions de litres anuals.

Només l'any passat, Cadí va vendre 8.200 tones de formatge, 460 tones de mantega, 450 tones de mató i formatge fresc, 1.100 tones de formatge fos i ratllat i 2.200 tones de lactosa. Actualment, la firma exporta el 35% de la seva producció de formatge, fet que suposa un 23% de la seva facturació global. Per països, el principal destí dels productes lactis de Cadí és França, amb un 64% del total, seguida d'Alemanya i Portugal.

Encara que de forma més modesta, la cooperativa també té presència al mercat nord-americà, centrant les seves vendes en els productes amb denominació d'origen i d'especialitat, destinats sobretot a botigues i supermercats de tipus gurmet.

L'any 2012, a causa de la caiguda general del consum a Europa, Cadí va destinar més esforços a la recerca de nous mercats a països en expansió. Gràcies a aquesta prospecció, des de mitjan 2012 ven regularment a Algèria i el 2013 va iniciar l'exportació al Marroc.

Per celebrar els seus cent anys de vida, la cooperativa, que presideix Lluís Clotet ha inaugurat aquesta setmana a l'Espai Armengol de La Seu d'Urgell l'exposició "Temps de Cadí, 100 anys de cooperativa", que repassa els esdeveniments més rellevants de la història de l'entitat. Cadí, a més, ha elaborat un nou formatge, el Neu del Cadí, amb aromes de tòfona i bolets que recorden les valls del Cadí, i l'historiador Carles Gascón ha publicat el llibre Cadí, 100 anys de cooperativa.