La Comissió Europea (CE) va instar Espanya a prendre mesures per executar el seu pressupost d'aquest any rigorosament i a modificar "com més aviat millor" el previst per al 2016, en tractar-se d'uns comptes que considera "optimistes" i que creu que portaran el país a incomplir els seus objectius de reducció del dèficit. L'opinió de l'Executiu comunitari rebaixa les previsions del Govern espanyol tant en termes de creixement i reducció del dèficit com respecte la caiguda de la taxa d'atur, que estima que es mantindrà en el 22,4% aquest any i en el 20,6% el 2016.

Confirma així allò avançat fa una setmana pel comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, el socialista Pierre Moscovici, en unes declaracions que apuntaven que amb aquests números sobre la taula, Espanya no complirà amb la disciplina fiscal. En concret, segons Brussel·les, superarà en tres i set dècimes el seu objectiu de dèficit per al 2015 i 2016, malgrat que el Govern afirma que aconseguirà arribar al 4,2% i 2,8% del PIB compromesos, respectivament. A més, el Govern espanyol espera un creixement del 3,3% del PIB aquest any, que la Comissió veu "plausible" malgrat esperar un avanç del 3,1%.

En canvi, la CE considera optimista l'expansió del 3% que preveu Madrid per a l'any vinent, tres dècimes per sobre de la que estudia la institució comunitària. La Comissió adverteix també del risc que la situació empitjori a nivell mundial a causa de les turbulències que arriben dels mercats emergents, el que podria llastrar el creixement espanyol.

En avaluar la correcció del desviament pressupostari, la CE descarta algunes mesures que inclou el Govern espanyol en el seu pla, com els ingressos de la taxa a les transaccions financeres, un projecte que es troba estancat i la viabilitat del qual està en qüestió.

Postura conservadora

També adopta una postura "més conservadora" pel que fa a l'impacte positiu que poden tenir les mesures de lluita contra el frau i no té en compte l'estalvi derivat de la transferència de serveis sanitaris, educatius i socials d'entitats locals a les regionals, ja que "no és probable que tingui un efecte net a nivell de Govern general".

En l'apartat positiu, la Comissió reconeix l'impacte de les reformes ja portades a terme i el creixement superior d'Espanya respecte la mitjana dels seus socis de l'eurozona.

Considera, a més, que si es manté la bona marxa dels ingressos fiscals, hi ha una "possibilitat que el resultat pressupostari sigui millor del que s'esperava", segons el vicepresident de la CE per a l'Euro i al Diàleg Social, Valdis Dombrovskis.

En resum, la Comissió veu que les seves diferències amb els càlculs d'Espanya es deuen a les estimacions "una mica més optimistes" de Madrid, ja que considera que alguns dels "estalvis esperats no estan avalats per mesures concretes".

Per part seva, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va recordar que l'advertència de la Comissió Europea s'ha donat altres vegades i va assegurar que Espanya "sempre acaba complint". De Guindos va explicar que l'Executiu "està convençut" que complirà l'objectiu del 4,2% establert per a aquest any, el que "posarà el pressupost de 2016 a l'abast de baixar el dèficit del 3%".