El Govern va assegurar que l'Estat disposarà al tancament de 2015 d'un marge pressupostari de 8.500 milions d'euros, que, juntament amb el superàvit que espera dels ajuntaments, servirà per compensar les desviacions de l'objectiu de dèficit de les comunitats autònomes i la Seguretat Social.

Després que el president del Govern, Mariano Rajoy, rebutgés l'advertència de Brussel·les de desviament pressupostari, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va xifrar en 8 dècimes de PIB dels ingressos addicionals amb què compta l'Estat respecte a allò previst en els pressupostos de 2015. I això és possible, segons va explicar, gràcies a una millora dels ingressos tributaris i a la caiguda de la despesa en interessos del deute i en prestacions per desocupació.

L'Executiu dóna per fet que els objectius marcats per a les comunitats autònomes i la Seguretat Social -del 0,7% i el 0,6% del PIB, respectivament- no s'aconseguiran aquest any, però confia que l'Estat aconseguirà reduir el seu dèficit per sota del 2,9% compromès i en què les corporacions locals tindran superàvit, en lloc de l'equilibri previst.

El PP i els grups de l'oposició al Senat es van enfrontar en el debat d'esmenes als Pressupostos sobre les advertències de la Comissió Europea (CE), que dilluns va assenyalar en un dictamen que els comptes per al 2016 són "optimistes" i poden portar a desviaments en els objectius del dèficit.

El senador del PP Francisco Utrera va assenyalar que la CE va dir "exactament el mateix" en els dos anys anteriors sobre el risc d'incompliment del dèficit i va destacar que el dictamen afirma que Espanya ha sortit de la crisi gràcies a les reformes i les polítiques "decidides" del Govern.

Des del PSOE, la senadora Yolanda Vicente va assegurar que la Comissió Europea considera que els Pressupostos "no són reals" i va afegir que a Brussel·les "no es refien dels càlculs de Montoro" ni que es compleixin els objectius de dèficit.

Els Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) preveuen que el Govern deixarà d'executar algunes partides de despesa pública i paralitzarà inversions per complir amb l'objectiu de dèficit del 4,2% aquest any, fet que es traduirà en "retallades encobertes" de fins a 3.000 milions d'euros. Per a Gestha, els principals damnificats de les mesures que haurà d'adoptar l'Executiu seran les partides pressupostàries d'Agricultura, Economia, Indústria i Afers Estrangers.