Els primers executius de les empreses que cotitzen a l'IBEX 35 cobren 158,2 vegades més el salari mig dels seus treballadors, segons un estudi que ha publicat aquest dimarts CCOO, basat en dades de 2014. L'informe també denuncia que aquesta diferència salarial s'ha incrementat en un 81% en relació al 2013, quan la ràtio dels sous entre alts executius i els treballadors de les empreses de l'IBEX 35 era de 87,3. "Crida l'atenció la desigualtat en el repartiment de la millora dels beneficis de les empreses de l'IBEX 35", va destacar el secretari de protecció social i polítiques públiques de CCOO a nivell estatal, Carlos Bravo, durant la roda de premsa de presentació de l'informe.

Salaris descompensats

Segons l'estudi, els primers ?executius, consellers, directius i accionistes han obtingut increments molt elevats de les seves retribucions (80%, 30%, 14,3% i 72,4%, respectivament) entre 2013 i 2014. "Aquesta generosa retribució contrasta amb el salari mitjà dels treballadors, que ha baixat un 1,5%, o la creació d'ocupació, tot just un 2,5% més", va explicat Bravo.

El portaveu sindical també va denunciar que l'aportació a la societat d'aquestes companyies, a través dels ingressos fiscals d'Hisenda, és molt inferior a l'increment del 37,8 per cent dels beneficis.

A més de les retribucions, l'Informe de CCOO assenyala altres aspectes com "la concentració en mans de pocs accionistes del poder de decisió", ja que "8 entitats financeres, al costat d'uns pocs inversors internacionals, són accionistes rellevants de les empreses de l'Ibex 35".

També alerta de l'"escassa presència de dones en els consells d'administració" o que "les quatre auditores més importants es distribueixin les empreses de l'Ibex 35, en alguns casos durant més de 20 anys", segons va explicar Bravo.

L'informe complet difós ahir pel sindicat analitza les polítiques de govern corporatiu de les empreses de l'Ibex 35, el seu impacte en matèria de gènere, l'evolució dels seus consells d'administració i equips directius, la seva aportació a l'ocupació i l'evolució de les seves plantilles, les diferents polítiques de retribució de directius, consellers i accionistes, la seva relació amb l'evolució salarial dels seus treballadors o la contribució fiscal d'aquestes empreses, entre d'altres aspectes.