La meitat de les empreses familiars gironines no planifiquen el seu relleu generacional

Segons un estudi de la FOEG, les companyies són reticents a abordar-lo per les dificultats del procés i per por a que es generin conflictes en el sí de la família

15.10.2015 | 14:22
Imatge de les jornades sobre el relleu generacional a les empreses familiars organitzades per la FOEG · FOEG

La patronal gironina FOEG ha constatat durant unes jornades que la meitat de les empreses familiars gironines no planifiquen el seu relleu generacional. Un fet que s'explica per les dificultats que suposa el procés a nivell legal i tributari i, en molts casos, per la por a que es generin conflictes en el sí de la família. Per revertir aquesta situació, tenint en compte que a les comarques gironines el 82% de les empreses són familiars –dos punts per sobre de la mitjana catalana-, FOEG ha presentat el Protocol Familiar, un conjunt de documents que tenen la finalitat d'assolir i assegurar la continuïtat dels negocis i preservar el patrimoni familiar.

Durant unes jornades, seguides per una vuitantena d'empresaris, la patronal gironina va presentar en societat aquest Protocol Familiar on experts en el sector aporten consells a les empreses. Així, se'ls ofereix assessorament des de la perspectiva jurídica, en la redacció de documents, i des de la perspectiva tributària en tots aquelles qüestions relacionades amb el cost fiscal que poden comportar determinades decisions. El protocol també aborda la perspectiva emocional del procés per evitar, en la mesura del possible, els conflictes familiars que es poden generar quan arriba el moment de prendre la decisió sobre el relleu al capdavant de les empreses.

Les ponències, impartides per l´advocat Carlos Gambero i l´economista Susanna Cané, van ser sessions amb un enfocament pràctic que van combinar l´explicació de conceptes i vídeos dissenyats per respondre preguntes com, per exemple, perquè és important planificar la successió en una empresa familiar, què inclou el Protocol Familiar o com es regula la relació entre familiars, patrimoni i empresa.

Responsabilitat penal de les empreses

En el mateix acte es va informar de la recent modificació del codi penal que mitjançant la llei 1/2015 introdueix la possibilitat que les persones jurídiques ( societats) puguin ser considerades responsables penalment. Això vol dir que ara les empreses poden ser condemnades amb penes que van de la multa econòmica al tancament del negoci si qualsevol treballador comet un delicte per no haver estat sotmès al degut control dels administradors. Abans, en aquests supòsits, les empreses només podien ser considerades responsables civils. El Codi Penal regula què ha de fer l´empresa per acreditar el compliment de les seves obligacions i, per tant, evitar o atenuar la pena com, per exemple, disposar de protocols de seguretat que ajudin a prevenir la comissió de delictes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema