El trànsit de mercaderies del Port de Barcelona creix un 20% fins al setembre.

El transport de vehicles manté la tendència alcista amb un increment del 18% durant els nous primers mesos.

15.10.2015 | 12:19
Port de Barcelona

El Port de Barcelona ha transportat un total de 100.666 UTI (una unitat de transport intermodal equival a un camió, plataforma o remolc) entre els mesos de gener i setembre d'aquest 2015, que suposa un augment del 20% respecte al mateix període de l'any passat. Segons ha indicat el Port de Barcelona, el principal volum d'aquest trànsit -més de 99.000 UTI- s'ha registrat en els serveis que connecten la capital catalana amb diverses destinacions d'Itàlia (en concret, amb Gènova, Civitavecchia, Livorno, Savona i Porto Torres). La resta -1.570 UTI- correspon als intercanvis de 'short sea shipping' entre Barcelona i el nord d'Àfrica, principalment amb Tànger (Marroc). Per la seva banda, el transport de vehicles manté la tendència alcista dels darrers mesos, amb un increment del 18% durant els nous primers mesos.
Les xifres indiquen que entre gener i setembre, les línies de transport marítim de curta distància del Port han desviat més de 100.000 camions de les carreteres cap al transport marítim.

Segons destaca el Port de Barcelona, l'expansió que està registrant el trànsit del Port de Barcelona es deu, en bona part, a l'increment de destinacions i freqüències de serveis per part dels operadors. Aquesta versatilitat d'oferta, segons apunta, facilita que els carregadors facin servir el port català com a 'hub' de distribució de les seves mercaderies a la Mediterrània, a més de contribuir a treure tràfic pesant d'unes vies de comunicació altament congestionades, com són les carreteres que enllacen Catalunya amb Itàlia.

Creix el volum de contenidors d'importació i exportació

El trànsit total del Port de Barcelona, que inclou totes les modalitats de càrrega, s'ha mantingut estable durant els primers nou mesos de l'any, amb 34,9 milions de tones. Els contenidors, un dels transports estratègics del Port, han crescut un 4% fins assolir els 1,4 milions de TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus). Destaca l'impuls del comerç exterior ja que les importacions de càrrega contenitzada creixen a un ritme del 10% i les exportacions ho fan al 9%. Així, durant els nou primers mesos de l'any el Port de Barcelona ha rebut 366.083 TEU d'importació, mentre que ha canalitzat 480.314 TEU d'exportació de tota la seva zona d'influència cap a destinacions molt diverses.

Entre els països origen de les importacions que arriben al Port de Barcelona destaca el dinamisme de diferents economies asiàtiques, que han incrementat significativament el transport de mercaderies al Port de Barcelona, com ara la Xina (+14%), Corea del Sud (+77%), l'Índia (+15%); Bangla Desh (+26%) i el Japó (+16%). D'altra banda, els contenidors d'exportació han crescut de manera rellevant a països com la Xina (+31%), Estats Units (+31%), el Marroc (+22%) o Mèxic (+17%).

El trànsit de vehicles manté la tendència alcista dels darrers mesos, amb un increment del 18% entre gener i setembre. Durant aquest període, el Port de Barcelona ha transportat prop de 633.000 automòbils, la gran majoria (548.426 unitats) de comerç exterior. Tot i que el principal volum correspon als vehicles d'exportació (327.809 unitats, amb un increment del 4%), és la importació la que ha experimentat un increment més important (+41%), tot superant les 125.000 unitats.

Pel que fa als granels líquids, el Port de Barcelona ha transportat més de 9 milions de tones fins al setembre, xifra que suposa una reducció del 9% respecte a l'any passat. Tot i el retrocés de productes concrets com el gasoli o els biocombustibles, altres mercaderies han tingut un bon
comportament, com ara la gasolina (+47%).

Durant els nou primers mesos de l'any el Port de Barcelona ha rebut 2,9 milions de passatgers (+5,5%), dels quals 1,9 milions han estat creueristes (+5%) i un milió correspon als viatgers de ferris, que han augmentat un 6%. En aquest darrer apartat destaca l'increment del cabotatge amb les Illes Balears, un 7% superior al de l'any passat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema