Més de la meitat de les empreses familiars gironines no ha planificat el relleu generacional en el lideratge de la companyia, molts cops per "por que es generin conflictes en el si de la família".

Així ho van afirmar els ponents d'una jornada organitzada dimecres al vepspre per la patronal FOEG amb la col·laboració del bufet d'advocats Gambero, per informar de les eines que existeixen per portar a terme aquest procés i garantir la continuïtat de l'empresa i que va despertar l'interès d'una vuitantena d'empresaris.

Els darrers estudis realitzats amb la col·laboració de la Càtedra Cambra de l'empresa familiar de la UdG, indiquen que a les comarques de Girona el 82% de les empreses són familiars.

A Catalunya, la demarcació de Girona és la que acapara el nombre més alt d'empreses familiars, amb el 80,90 %.

Durant la jornada es va donar a conèixer el Protocol Familiar, un conjunt de documents que tenen la finalitat d'assolir i assegurar la continuïtat del negoci i preservar el patrimoni familiar.

Al llarg de la sessió es va recordar que hi ha professionals experts en Protocol Familiar que poden ajudar a l'empresa, des de la perspectiva jurídica, en la redacció de documents; des de la perspectiva tributària, en les qüestions sobre el cost fiscal que poden suposar determinades decisions; i des de la perspectiva emocional, pels conflictes familiars que es poden generar quan arriba el moment de prendre la decisió sobre el relleu.

Les ponències van ser sessions amb un enfocament pràctic que van combinar l'explicació de conceptes i vídeos dissenyats per respondre preguntes com, per exemple, per què és important planificar la successió en una empresa familiar? què inclou el Protocol Familiar? o com es regula la relació entre familiars, patrimoni i empresa?

En els vídeos es van exposar les experiències i situacions més habituals que es poden donar en les empreses familiars en el moment de plantejar la successió.

Responsabilitat penal

En el mateix acte es va informar de la recent modificació del codi penal, que mitjançant la llei 1/2015 introdueix la possibilitat que les persones jurídiques ( societats) puguin ser considerades responsables penalment. Això vol dir que ara les empreses poden ser condemnades amb penes que van de la multa econòmica al tancament del negoci si qualsevol treballador comet un delicte per no haver estat sotmès al degut control dels administradors.

Abans, en aquests supòsits, les empreses només podien ser considerades responsables civils. El Codi Penal regula què ha de fer l'empresa per acreditar el compliment de les seves obligacions i, per tant, evitar o atenuar la pena com, per exemple, disposar de protocols de seguretat que ajudin a prevenir la comissió de delictes.