Repsol va presentar ahir el seu pla estratègic per al període 2016-2020 que preveu un programa de desinversions, venda d'actius, per valor de 6.200 milions d'euros, un pla d'eficiència i sinèrgies que contempla una reducció de 2.100 milions en despesa corrent i una rebaixa de les noves inversions de prop del 40%. Així ho va donar a conèixer el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, que va assenyalar que la companyia ha elaborat el seu full de ruta per als pròxims cinc anys tenint en compte el pitjor dels escenaris que suposaria la caiguda del barril de Brent als 50 euros.

Josu Jon Imaz va ser l'encarregat de presentar el pla estratègic per al període 2016-2020 en un acte que s'ha portat a terme a la seu de Repsol, a Madrid. Durant la seva intervenció, va manifestar que el nou cicle econòmic exigeix una estratègia com la que ha elaborat la companyia de cara als pròxims cinc anys. "Ens trobem en un entorn i en una època de molta volatilitat als mercats i encara ho serà més en el futur", va assenyalar per justificar un full de ruta centrat en la venda d'actius, en la reducció de la despesa corrent i en la disminució de les inversions.

Segons el conseller delegat de Repsol, l'objectiu de la multinacional és passar "del focus del creixement al de la creació de valor en un escenari complex i de preus baixos com l'actual". Per fer-ho, va assegurar que la companyia treballarà amb un pla "eficient" d'estalvi de la despesa corrent per valor de 2.100 milions d'euros anuals.

La petroliera també ha dissenyat un programa de venda d'actius de 6.200 milions d'euros en cinc anys i preveu reduir les noves inversions un 38%. "Tot això en un escenari de 50 dòlars el barril", va remarcar Imaz.

Mantenir el dividend

Repsol també espera eixugar el deute el 2020 i garantir els actuals nivells de dividend, que és un dels més elevats de l'Ibex 35 i del sector energètic europeu. D'aqeusta manera, els accionistes podran escollir el cobrament de la retribució anual d'un euro per acció a través de l'adquisició de nous títols.

El pla estratègic contempla una reducció de la plantilla a nivell internacional del 6% durant els pròxims tres anys, és a dir, de 1.500 treballadors d'arreu del món. "Ho gestionarem amb la responsabilitat i el respecte amb què tractem els treballadors en aquesta companyia", va subratllar el conseller delegat.

Producció de cru

Imaz va explicar que Repsol contempla una producció de cru superior als 700.000 barrils diaris en els pròxims anys, tot i que assumir-ne 900.000. El directiu va assegurar que aquet volum de és factible per la gran quantitat de reserves que hi ha.

El 90% de la seva producció total es focalitzarà en les regions estratègiques de la companyia, l'Amèrica del Nord, l'Amèrica del Sud i el sud-est asiàtic.

No sortiran de Gas Natural

Durant la presentació, Josu Jon Imaz també ha assenyalat que el programa de desinversions per valor de 6.200 milions d'euros no preveu la venda de les "joies de la corona", entre les que va situar Gas Natural.

Per tant, no contempla desfer-se del seu 30 per cent de Gas Natural perquè l'empresa està "satisfeta i confortable" amb la aquesta participació. La venda d'actius, hvaa explicar, variarà en funció del moment i s'adaptarà a cada situació.