El director general del Banc de Pagaments Internacionals (BPI), Jaime Caruana, va advertir ahir del perill que alguns bancs centrals retardin la pujada dels tipus d'interès i va considerar que l'actual "incertesa no és bona" per als mercats. Caruana va posar èmfasi que s'ha de produir una transició de la situació actual, de tipus d'interès negatius i en la qual els inversors han de pagar per prendre riscos, a una de taxes d'interès més elevades.

Aquesta nova situació de taxes d'interès properes a zero limita la rendibilitat dels bancs i dels fons de pensions, va afegir Caruana en un acte organitzat per l'escola de negocis IESE a la ciutat alemanya de Munic. "El perill és endarrerir la transició" a una normalitat amb tipus d'interès més alts i no fer-la a temps, segons Caruana.

El director general de BPI, institució de la qual són membres uns 60 bancs centrals de tot el món i té seu a la ciutat suïssa de Basilea, observa que hi ha riscos per al creixement econòmic en l'elevat endeutament en dòlars de les empreses d'economies emergents. I va xifrar l'endeutament acumulat en dòlars de prestataris fora d'EE. UU. en 9,6 bilions d'euros (8,4 bilions d'euros), principalment empreses.

"En el moment en què la política monetària a EE. UU. és de baixar molt els tipus d'interès, el crèdit aquí tot just creix, però, el crèdit a emergents en dòlars creix a taxes del 14 o 15% i s'arriba a aquesta xifra", va explicar Caruana. "L'important és que l'anàlisi de com un país influeix es faci des del principi no només quan els problemes tornin", va dir. Actualment hi ha molta incertesa en els mercats sobre si la Reserva Federal nord-americana (Fed) pujarà les seves taxes d'interès rectores, que se situen entre el 0 i el 0,25%, aquest any o retardarà la decisió.

El president del Banc de la Reserva Federal de Nova York, William Dudley, es va mostrar aquesta setmana a favor d'apujar els tipus d'interès a curt termini aquest any si l'economia evoluciona com està previst. La responsable de política monetària del Banc d'Anglaterra, Kristin Forbes, va dir recentment que l'entitat probablement pujarà els tipus d'interès, que estan en el 0,5% al Regne Unit, més aviat que tard.

A la zona de l'euro els tipus d'interès estan en el 0,05% i el Banc Central Europeu (BCE) ha dit que incrementarà els estímuls monetaris en cas necessari. El consell de govern del BCE es reuneix la setmana que ve a Malta per discutir la política monetària.