El finançament bancari, l'aigua que dóna vida a la inversió, flueix cada vegada mésl, especialment entre els col·lectius que patien una sequera més severa i tenien menys canals per irrigar, com les pimes. Així, en els últims dotze mesos, d'agost de 2014 a juliol de 2015, el nou crèdit per a operacions de menys d'un milió d'euros, és a dir, les quantitats que solen demanar les petites i mitjanes empreses, ha crescut un 13,6%. Per contra, en les operacions que superen l'esmentat import, que són les que contracten les grans empreses, la taxa de creixement només és positiva des de febrer de 2015 i el total concedit en els últims dotze mesos pràcticament és similar al dels dotze mesos anteriors.

Encara que el finançament a les pimes ha millorat de forma considerable, no ho ha fet amb la mateixa magnitud que la de les famílies. L'esmentat 13,6% d'increment és pràcticament la meitat de la pujada que ha experimentat el crèdit a noves operacions per a la compra de l'habitatge, que ha augmentat un 27%, En una nova constatació de la progressiva aposta dels bancs pel sector immobiliari. El crèdit al consum, per part seva, s'ha elevat en l'últim any un 17,6%.

Aquestes dades estan contingudes en l'informe Evolució recent del crèdit i les condicions de finançament: Espanya en el context europeu, elaborat pe Joauín Maudos, i publicat per la Fundació de les Caixes d'Estalvi (Funcas).

L'estudi deixa constància també que el finançament, a més de ser més accessible, s'ha abaratit, de tal forma que la diferència entre el tipus d'interés que paga una pime espanyola per un préstec bancari i el que paga una europea "ha caigut a la tercera part des d'abril de 2013". El diferencial per a operacions de mñes d'un milió d'euros també s'ha reduït i "actualment és semblant al que suporten les pimes. A més, "la major competència bancària s'ha traduït en una retallada dels marges que aplica la banca". Així, l'spread sobre l'euríbor a dotze mesos que cobren els bancs espanyols en un préstec de menys d'un milió ha caigut 89 punts bàsics en els últims dotze mesos, pels 56 dels crèdits a les grans empreses, els 30 del préstec hipotecari i l'1 del destinat al consum.

Maudos considera que aquesta "considerable" millora creditícia és conseqüència de la sortida de la recessió, les mesures del BCE, la posada en marxa de la unió bancària i la reestructuració de les entitats espanyoles. En opinió del també catedràtic valencià, "les últimes taxes de creixement del crèdit a noves operacions fan preveure que, en breu, l'estoc deixarà de caure" en el destinat a activitats productives.