La patronal catalana Foment del Treball analitzarà si la patronal Cecot ha comès amb la seva «expansió territorial» una possible infracció dels estatuts de l'organització, cosa que pot derivar en l'expulsió de l'entitat associada.

El Comitè Executiu de Foment ha acordat per unanimitat encarregar a la seva Comissió de Règim Intern un informe sobre si la configuració i actuacions de Cecot «entren en conflicte amb disposicions dels Estatuts» de la patronal que dirigeix Joaquim Gay de Montellà.

Aquesta Comissió de Règim Intern té com a missió principal vetllar pel compliment dels Estatuts i del Codi Ètic i de Bon Govern de l'entitat.

L'informe que realitzi l'esmentada comissió es traslladarà als òrgans de govern de Foment, que són els únics facultats per prendre una decisió respecte a Cecot.

Fonts de la patronal catalana han explicat que el motiu que ha originat l'empipament de Foment ha estat la decisió de Cecot, que té la seva seu a Terrassa, de donar servei a empreses de fora del seu àmbit d'actuació natural -el Vallès.

Es dóna el cas, a més, que Cecot, que presideix Antoni Abad, celebrarà el pròxim 9 de novembre a Barcelona, per segon any consecutiu, la seva Nit de l'Empresari, esdeveniment que se celebrava tradicionalment a Terrassa.

Algunes fonts, no obstant això, apunten que el conflicte entre les dues patronals sobrepassa l'aspecte merament competencial-territorial i se circumscriu a l'àmbit polític.

Antoni Abad ha defensat públicament el dret de Catalunya a decidir el seu futur i fins i tot ha manifestat veure amb bons ulls una hipotètica independència d'aquesta comunitat.

Per contra, Gay de Montellà ha apel·lat sempre al diàleg entre els governs espanyol i català i ha advertit de les negatives conseqüències que tindria per a l'economia una eventual independència unilateral de Catalunya.

Sigui quin sigui l'origen de la disputa, el cert és que Foment ha fet un pas insòlit per determinar si la seva associada Cecot ha actuat o no conforme als Estatuts de l'organització empresarial i, en aquest cas, adoptar les mesures disciplinàries pertinents, entre elles l'expulsió.

Les diferències entre Joaquim Gay de Montellà i Antoni Abad no són noves. El segon s'havia mostrat molt crític amb la gestió del primer a la presidència de Foment i un sector d'empresaris proper va intentar presentar una candidatura alternativa en les darreres eleccions de la patronal catalana. Sense els suports necessaris per a tirar-la endavant, Gay de Montellà va ser elegit president i va decidir apartar Abad del comitè executiu.