La Comissió Europea (CE) va donar ahir un seriós avís a Luxemburg i Holanda per haver donat avantatges fiscals selectius a Fiat i a Starbucks, en exigir-los que recuperin entre 20 i 30 milions d'euros de cada multinacional i enviar un missatge a altres països membres que aquest tipus d'acords són il·legals.

L'Executiu comunitari va determinar, després d'obrir una investigació en profunditat al juny de 2014, que tots dos països han recolzat a través de resolucions tributàries -conegudes com tax rulings- «mètodes artificials i complexos per crear avantatges fiscals» per a aquestes multinacionals «que no reflecteixen la realitat econòmica».

Les resolucions tributàries són legals i es tracta de cartes emeses per les autoritats tributàries per donar claredat a les empreses sobre com es calcularan els seus impostos de societats o sobre l'aplicació de provisions fiscals especials. No obstant això, en aquest cas Luxemburg i Holanda han permès uns ardits fiscals o abusos per part de les multinacionals que els han permès reduir substancialment les seves bases imposables.

Això s'ha fet en fixar preus per a béns i serveis venuts entre les pròpies empreses dels grups Fiat i Starbucks, els anomenats preus de transferència, una de les principals eines per traslladar beneficis.