L'expresident del Govern espayol Felipe González va assegurar ahir que "d'aquí a deu anys" la proposta del magnat mexicà Carlos Slim de treballar tres dies i retardar la jubilació als 75 anys "no es discutirà". González va expressar-se en aquests termes durant el torn de preguntes de la XXII reunió plenària del Cercle de Montevideo, que es va celebrar a la Universitat d'Alacant (UA) entre divendres i ahir.

"El repartiment del temps de treball disponible és una necessitat ineludible de la societat en què vivim", va considerar. Si bé va matisar que el repartiment del temps de treball -Slim proposa jornades laborals de 11 o 12 hores- o com es lliga la retribució a la productivitat són temes "discutibles".

El mateix Slim va tornar a ser preguntat per aquesta idea, la qual va justificar que "la tecnologia accelera el procés productiu i es necessita menys gent per fer les mateixes coses". Per això, va incidir que s'han de "promoure activitats que generin més ocupació" i, al seu torn, repartir el mateix en dos grups de treballadors que treballin tres dies a la setmana.

La resta del temps, és a dir, els quatre dies lliures que els empleats tindrien en aquest hipotètic cas, haurien de ser utilitzats per millorar les seves capacitats laborals o la seva qualitat de vida, segons Slim. "Això és una cosa que acabarà arribant més ràpid del que se suposa", va augurar.

Finalment, va assenyalar que els salaris es mantindrien "pràcticament iguals" i que la jubilació als 75 anys faria que la situació financera difícil dels Estats, pel que fa al pagament de les pensions es refereix, "se sanegés".

Ahir va ser el torn de les conclusions finals de l'esmentada ?reu?nió, una exposició que va ser a càrrec de l'exministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, que va qualificar la corrupció com "un dels grans problemes d'Espanya". En la seva opinió, aquesta neix de "la voluntat perversa, i contrària al bé comú i a la norma ètica, d'utilitzar el de tots per a benefici propi" però també de l'existència d'"una norma sancionadora insuficient i l'obscurantisme", sobretot pel que fa a la manca de control en els processos d'adjudicació de contrac?tes públics.