Els ciutadans estrangers, amb els francesos al capdavant, segueixen apostant pel mercat immobiliari gironí fins a aglutinar en el segon trimestre de l'any el 35,5% del total de les compravendes realitzades, especialment focalitzades en municipis de la Costa Brava. No en va, municipis com Roses, Castelló d'Empúries o Lloret se situen entre els que registren més activitat immobiliària de la demarcació tot i no estar entre els que tenen més habitants.

Tot i que el sector de la compra i venda d'habitatge sembla haver-se recuperat en àmbit local, els compradors estrangers segueixen essent una part capital del negoci a les comarques de Girona. Des de 2013, representen cada trimestre entre el 30% i el 40% de les operacions, cosa que situa Girona entre les demarcacions on aquesta tipologia de compradors és més important.

Entre abril i juny d'aquest any, només hi hagut una major proporció de compradors estrangers en províncies marcadament turístiques com Alacant (50,6%), Tenerife (47,1%), Málaga (39,4%) i Balears (38,8%). La mitjana catalana i espanayola se situa en el 17%

La demanda estrangera, que havia patit un lleuger descens en el primer trimestre de l'any a l'Estat, va tornar a mostrar una nova recuperació en el segon trimestre, segons dades del Col·legi de Registradors.

En el primer semestre de l'any, els ciutadans estrangers van arribar a protagonitzar en algunes comunitats entre un terç i una quarta part de les compres.

En termes absoluts, el nombre de compres per part d'estrangers s'està incrementant amb xifres properes a les 11.000 adquisicions trimestrals i més de 42.000 a l'any.

A nivell estatal, la nacionalitat amb major pes en la compra d'habitatge és la britànica, que ha anat guanyant pes gràcies a la revaloració de la lliura i la recuperació de la seva economia i representa ja el 19,8%.

Amb tot això, pràcticament un de cada cinc habitatges comprats per estrangers a Espanya correspon a britànics.

A continuació se situen francesos (8,1%, majoritaris a Girona); alemanys (7,6%); belgues (6,4%); suecs (5,5%) i italians (5,3%).

Els russos segueixen disminuint passant d'un 9% durant 2012 i 2013 a menys del 4% en l'actualitat per la caiguda del ruble i del preu del petroli.

Els asiàtics segueixen representant un percentatge baix malgrat el «Visat d'Or» per obtenir la nacionalitat.

Tenint en compte les dades del Ministeri de Foment, les transaccions realitzades per estrangers residents a Espanya van créixer de forma interanual per setzè trimestre consecutiu, en concret un 17,2% fins a 17.307 compravendes, mentre que les realitzades per forans no residents van ser 1.244, un 5% superior.

En general, els estrangers es decanten per un habitatge a les principals zones turístiques i en menor mesura per una a la ciutat.

Per als propers trimestres s'espera que els ciutadans estrangers continuïn actius en la compra d'habitatges, especialment aquells procedents de països on s'ha enfortit la seva moneda i estan creixent amb força.

Per facilitar la compra d'habitatges als ciutadans estrangers, el Col·legi de Registradors ha publicat una guia en anglès amb tots els tràmits que han de dur a terme. No es descarta editar la guia en altres idiomes, com el francès o l'alemany.

El responsable de l'àrea immobiliària del grup RICS a Espanya, Alfredo Milá, que ha col·laborat en la guia dels Registradors, apunta que Espanya té bones perspectives gràcies a l'increment del nombre de turistes. Afegeix que s'està construint millor i amb un producte de qualitat.