Un jutge rebutja una execució hipotecària per l´impagament de quatre quotes a un banc

26.10.2015 | 07:14

El titular del jutjat de primera instància número 1 de Barcelona ha rebutjat iniciar una execució hipotecària perquè un matrimoni de Barcelona que havia subscrit un préstec amb Bankinter no va pagar quatre quotes. La sentència, donada a conèixer pel bufet Navas & Cusí, que ha representat legalment a aquest matrimoni, titlla de «desproporcionat decretar el venciment anticipat d'un crèdit a 35 anys amb el sol incompliment del 0,95% del total». És a dir, que aquest jutge entén que impagar quatre quotes, equivalents a 3.036 euros -entre capital i interessos- sobre un total de 265.000 euros, no dóna dret a un banc a utilitzar la clàusula que preveu el venciment anticipat.
En conseqüència, la sentència, contra la que cap recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Barcelona, declara la «nul·litat parcial» del contracte de crèdit hipotecari subscrit al novembre de l'any 2006 per aquest matrimoni i Bankinter. Per justificar la seva decisió, el jutge subratlla que, davant un cas com aquest, han de «prevaldre» els criteris del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TSUE) «sobre els criteris absoluts i no matisats fixats pel Tribunal Suprem».
Així, la sentència recorda que el TJUE entén que una clàusula com la d'execució anticipada d'un préstec només pot usar-se si el consumidor ha incomplert una obligació que requereixi un caràcter «essencial», si aquest incompliment és «prou greu» en comparació de la durada i quantia del préstec o bé si la legislació nacional estableix «mesures adequades i eficaces» per solucionar la situació. «La sentència és extraordinàriament important i innovadora perquè el jutge posa de manifest la primacia del dret comunitari i l'aplicabilitat de les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Espanya», explica Juan Ignacio Navas, soci-director del bufet.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

El mercat de treball gironí en cinc gràfics
El mercat de treball gironí en cinc gràfics

El mercat de treball gironí en cinc gràfics

Evolució històrica de l'ocupació i l'atur per sectors productius a les comarques gironines segons...

CCOO i UGT: Es crea ocupació precària i parcial

CCOO i UGT: Es crea ocupació precària i parcial

Destaquen la destrucció de llocs de treball a la indústria

La taxa d´atur gironina cau per sota el 15%, un nivell que no es registrava des de 2009

La taxa d´atur gironina cau per sota el 15%, un nivell que no es registrava des de 2009

L'Enquesta de Població Activa (EPA) assenyala que a finals del tercer trimestre hi havia 56.000...

Enllaços recomanats: Premis cinema