L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va alertar ahir que menjar carn processada com salsitxes, embotits o preparacions en conserva és cancerigen per als humans, mentre que consumir carn vermella "probablement" també ho és.

L'informe defineix la carn processada com tota aquella carn que ha estat transformada per processos com el salat, la curació, fermentació, fumat o qualsevol altre que millori el sabor o la presentació.

I la carn vermella és definida com tot aquella "carn muscular" de mamífer. Contràriament a la concepció catalana, que només defineix vermella la de vedella, bou o poltre, el terme també inclou la de porc, xai, cabrit i aquells productes derivats d'aquests animals com la sang.

L'estudi, realitzat per la seva Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer (IARC, per les seves sigles en anglès), va reunir un grup de treball de 22 experts de deu països, que van veure una "evidència suficient" que el consum de carn processada provoca càncer colorectal.

Els especialistes conclouen que cada porció de 50 grams de carn processada presa diàriament augmenta el risc de càncer colorectal en el 18%.

En el cas de la carn vermella, es va constatar una "evidència limitada" que aquest tipus d'aliment pot provocar càncer, en concret colorectal, de pàncrees i de pròstata, però una forta "evidencia mecanicista" que sosté un efecte carcinògen.

No hi ha proves suficients per diferenciar els riscos depenent de si aquests animals procedeixen o no de granges biològiques, segons l'informe, ni tampoc hi ha consens sobre si la manera en què la carn és cuinada afecta a les possibilitats de tenir càncer.

Els experts sí coincideixen que davant el gran nombre de persones que consumeixen carn processada al món, l'impacte global sobre la incidència del càncer és important per a la salut pública.

Xifres facilitades per l'organització Projecte sobre la Càrrega Global de la Malaltia apunten de fet que prop de 34.000 morts per càncer a l'any a tot el món són atribuïbles a dietes riques en carn processada.

Encara que encara no s'ha establert de forma definitiva com una causa del càncer menjar carn vermella, si es demostrés aquesta causalitat, les dietes riques en aquesta carn podrien ser responsables de 50.000 morts anuals.

Aquestes xifres contrasten amb el prop del milió de morts a l'any atribuïbles al tabac, les 600.000 relacionades amb el consum d'alcohol o les 200.000 vinculades amb la contaminació de l'aire.

La IARC no ofereix recomanacions sanitàries, que recauen en l'OMS o als governs nacionals, però les seves conclusions són consistents amb les directrius que aposten per limitar el seu consum.

Per això, no cau en l'extrem de recomanar la prohibició del seu consum, però considera que aquests resultats són importants per permetre a governs i agències reguladores efectuar les avaluacions de risc i mesurar els pros i els contres de la seva ingesta.