El Rei demana a l'empresa familiar que ajudi a crear ocupació, "la meta més urgent"

Destaca el paper d'aquest tipus de companyies és "fonamental" com a "agents generadors de riquesa"

27.10.2015 | 07:33
El Rei acompanyat del lehendakari Íñigo Urkullu i del presidente de l´IEF, Javier Moll, mirant un "dantxari"

Felipe VI va destacar ahir la "funció fonamental" de les empreses familiars "com a agents generadors de riquesa i ocupació", una labor que realitzen "amb una empremta pròpia, conservant les millors tradicions transmeses de generació en generació". El Rei va pronunciar aquestes paraules en la inauguració del XVIII Congrés Nacional de l'Empresa Familiar, que se celebra a Bilbao. Davant prop de mig miler d'empresaris i directius, Felipe VI va demanar col·laboració per generar ocupació "sens dubte, la nostra meta més urgent i més important".
Un aurresku, dansa basca que es balla a manera de reverència, va donar la benvinguda al Rei al palau de congressos Euskalduna, construït sobre les restes d'una drassana i un dels vaixells almirall de la transformació de Bilbao.
El Rei va ser rebut pel lehendakari basc, Ínigo Urkullu, i el president de l'Institut d'Empresa Familiar (IEF), Javier Moll. "M'alegra que aquesta trobada anual arribi a Bilbao, que tant pot presumir en l'àmbit industrial i empresarial", va assenyalar el Rei abans de destacar els valors de l'empresa familiar, "l'exemple de la qual i experiència pot aportar molt a altres signatures i al conjunt de l'economia espanyola", i el treball que realitza l'IEF, "un interlocutor de referència integrat per més de cent empreses capdavanteres".
Felip VI va destacar que moltes de les grans empreses espanyoles són empreses familiars que han sabut compatibilitzar la seva naturalesa amb una major grandària. "La grandària i la presència internacional són factors determinants i convé tirar la vista enrere per veure com s'ha produït un canvi significatiu en el patró de creixement de l'economia espanyola".
"En els últims sis anys s'han elevat les exportacions 12 punts del PIB i s'han ampliat el nombre de les empreses exportadores en un 50% i cal aprofundir en aquest patró de creixement i sé que en això estan les empreses familiars, que poden ser decisives", va afirmar el Rei, que va apuntar que la dimensió millora la productivitat, la innovació, l'exportació i l'accés al finançament.
"Com més gran sigui el nombre d'empreses exportadores i més àmplia la diversificació geogràfica major serà la seva aportació al PIB i a la creació d'ocupació de l'economia espanyola i ens donarà major fortalesa i capacitat de resistència davant qualsevol crisi", va afirmar.
Felip VI va demanar a les grans empreses familiars que ajudin a les pimes perquè al seu judici són actors claus en el teixit productiu i generen la major part dels llocs de treball. "La generació d'ocupació és, sens dubte, la nostra meta més urgent i més important", va destacar.
Abans que el Rei, el lehendakari basc ja havia destacat "l'esforç de modernització, adaptació, i canvi que han realitzat les empreses familiars". Però a diferència de Felip VI, Íñigo Urkullu va aprofitar la inauguració del congrés i la presència del Rei per llançar un missatge polític. Va destacar que a les portes d'unes eleccions generals el seu desig és que l'estabilitat institucional i política prevalgui, però aprecia distorsions.

Urkullu defensa el concert
Va recordar que diumenge passat es van complir 36 anys de la ratificació de l'Estatut de Guernica. Va representar un pacte polític de convivència.
"Reflecteix l'esperit amb el qual es va encarar la transició a la democràcia i la configuració institucional. Sentim que l'esperit del pacte s'esvaeix. No s'ha completat l'Estatut, la bilateralitat no es respecta, el concert econòmic es qüestiona i l'autogovern basc es ressent", va afirmar Urkullu.

Unitat, concòrdia i diversitat
Per la seva part, Javier Moll, president de l'IEF i d'Editorial Premsa Ibèrica va agrair, sobretot, la presència al Congrés de Felipe VI, que "encarna els valors d'unitat, concòrdia i respecte a la diversitat que caracteritzen a Espanya". També va expressar el seu reconeixement cap a l'empresariat basc per "la seva capacitat de resistència i compromís amb l'economia en els moments més durs de la desraó".
Moll va assenyalar que els congressos de l'IEF s'han convertit en un referent de debat empresarial "gràcies a la labor de grans empresaris que ens han precedit i que han deixat una profunda empremta en l'Institut". Va destacar que alguns d'ells han mort, com Rafael del Pino, José María *Entrecanales, Emilio Botín, Armando Álvarez, Leopoldo Rodés o José Manuel Lara. En la figura de l'editor català, que va ser president de l'IEF, es va detenir Moll per destacar que "en un món en el qual cada vegada se'ns demana triar entre blanc i negre, entre posicions antagòniques i irreconciliables i per tant a perdre'ns l'enorme riquesa dels detalls, la figura de José Manuel Lara esdevé en exemple i referen".
Moll va assegurar que al llarg de la seva història, l'Institut que presideix ha estat sempre enfocat a l'interès general de l'economia espanyola. "Mai a costa de ningú ni contra ningú, sempre dins del que creiem que és la filosofia de la pròpia economia", va destacar Moll recordant una frase de Lara.
En l'acte d'inauguració també van participar John M. Scott, president de KPMG Espanya, i Rodrigo Echenique, vicepresident de Banc Santander, que va destacar que el creixement de l'economia espanyola "és equilibrat i tendeix a corregir el sobreendeudament".
Abans de l'obertura oficial, Juan José Cano, soci responsable de l'empresa familiar de la consultora KPMG va presentar els resultats d'un estudi basat en entrevistes i una enquesta a cent propietaris i directius que conclou que "la vocació de permanència, l'estabilitat i la prudència són els factors distintius de l'empresa familiar espanyola".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema