El fabricant de motos elèctriques Torrot és qui ha presentat l'oferta més elevada per adquirir Gas Gas, immersa en ple procés de liquidació. Proposa comprar-la per 9,66 MEUR. Les altres dues firmes interessades en la unitat productiva -el fons d'inversió IRG i la francesa Sherco- han ofert 7,02 i 2,66 MEUR. L'obertura de les pliques al Jutjat Mercantil ha permès saber que totes les interessades en Gas Gas volen mantenir la marca, reflotar l'activitat i assumir part de la plantilla actual, subcontractant entre 47 i 60 treballadors. Els representants del comitè demanen celeritat amb el procés i recorden que, amb els dos ERO temporals que han encadenat, ja han consumit el 60% de la prestació d'atur.

L'obertura de les pliques, que s'ha fet al Jutjat Mercantil de Girona, ha servit per posar xifres a les tres ofertes que s'han presentat per comprar Gas Gas i saber, a grans trets, quins projectes industrials hi ha al darrere. La companyia gironina, que fabricava motos de trial i enduro, porta deu mesos amb la producció aturada i al juliol va entrar en liquidació.

De les tres firmes interessades en adquirir-la, qui ha presentat l'oferta econòmica més elevada és el fabricant català de motos elèctriques Torrot. En total, ofereix 9.669.628,20 euros per comprar la unitat productiva i assumir part dels deutes que arrossega Gas Gas.

De fet, si es desglossa la seva proposta, 6,38 MEUR aniran destinats a cobrir els crèdits que va contreure la companyia gironina (amb entitats com el Sabadell, CaixaBank, el BBVA, ING o l'Institut Català de Finances). L'oferta de Torrot, que s'acompanya d'un aval de fins a 150.000 euros, també recull que pagarà 1,65 MEUR per comprar la maquinària i la fàbrica del polígon de Salt, seu de Gas Gas.

Pel què fa al projecte industrial, Torrot preveu invertir fins a 13 MEUR en tres anys per tirar endavant un pla de viabilitat que permeti reflotar l'empresa (mantenint-ne la marca). Pel què fa a plantilla, el fabricant català de motos elèctriques proposa subrogar els contractes de 55 treballadors.

7,02 MEUR, oferta del fons d'inversió

A l'oferta de Torrot la segueix la del fons d'inversió IRG. Aquesta quantifica el valor de la unitat productiva en 7.020.115,94 euros. Proposa abonar 500.000 euros en efectiu quan s'acabi el procés de liquidació i destinar els 6,5 MEUR restants a reflotar l'empresa. Aquesta oferta també precisa que, pel què fa al deute, únicament s'assumiran les càrregues que Gas Gas hagi contret amb la Seguretat Social.

Pel què fa al projecte industrial, l'oferta d'IRG és la que preveu subrogar més plantilla (en concret, 60 treballadors). El fons d'inversió assegura que se'ls mantindrà l'antiguitat i els drets que havien adquirit amb Gas Gas i que, si necessiten més personal, es donarà prioritat per contractar els antics empleats. La proposta d'IRG subratlla que es mantindrà la fàbrica a Salt i que una de les "prioritats" serà la de millorar el servei postvenda i la part de recanvis (teixint una xarxa d'importadors i concessionaris).

Sherco, el preu més baix

Per últim, dels tres sobres que s'han obert avui al Jutjat Mercantil, el de la francesa Sherco és la que proposa el preu més baix. En concret, 2.665.160 euros. D'aquests, 1,16 MEUR es destinaran a la compra de la fàbrica, la maquinària, l'estoc i la xarxa de clients de Gas Gas; la resta, serviran per pagar indemnitzacions als treballadors que s'acomiadin i cobrir el deute contret amb la Seguretat Social.

La proposta de Sherco inclou subrogar 47 contractes (de les tres firmes, és qui assumirà menys plantilla) i invertir 11,8 MEUR en un pla per reflotar tant la companyia com la marca. A més, concreta que la fàbrica de Salt s'adquirirà "sense càrregues" i d'acord amb els creditors.

El comitè demana "celeritat"

Després de l'obertura de pliques, s'obre ara un termini perquè les diferents parts (administrador, plantilla, etc.) estudiïn les ofertes. Durant aquest temps, el Jutjat Mercantil també pot donar opció a les tres firmes interessades perquè millorin les propostes inicials. Després de rebre els informes de les diferents parts, pertocarà al jutge resoldre qui serà el nou propietari de Gas Gas.

La plantilla reclama celeritat al Mercantil per decidir el futur de la companyia i permetre que es pugui reprendre la producció de motos al més aviat possible. El secretari del comitè, José María Lara, explica que els 85 treballadors que queden han encadenat ja dos ERO temporals. El darrer encara és vigent, es va començar a aplicar al juliol i té una durada de mig any.

"En total, pràcticament ja hem consumit el 60% de la nostra prestació d'atur; per tant, necessitem una solució i començar a treballar ja", ha dit Lara. El secretari també ha recordat que aquells treballadors a qui s'acomiadi quedaran en situació precària, "perquè han acceptat consumir part de la seva prestació a expenses de tenir un futur". Per això, des del comitè asseguren que a partir d'ara lluitaran sobretot "per la part social", amb l'objectiu d'aconseguir que es mantinguin tants llocs de treball com sigui possible.

Gas Gas va entrar en liquidació a principis de juliol, en no poder renegociar un deute que puja a 44,3 MEUR. Aleshores, la companyia ja portava dos mesos en concurs de creditors. L'empresa manté la producció aturada des de principis d'any i, a dia d'avui, l'única via d'entrada de recursos ve per la venda de recanvis.