Noel Alimentaria, la principal empresa d'elaborats carnis de Girona, obrirà l'any que ve una fàbrica a Nova Jersey (Estats Units) dedicada a la producció de xoriço i pernil serrà, que distribuirà al país nord-americà, en el marc dels seus plans d'internacionalització. La companyia, amb seu a Sant Joan les Fonts, també té la mirada posada a la Xina, un mercat en el qual veu «molt de futur» i on estudiarà oportunitats de negoci

El director general de Noel Alimentaria, Joan Boix, va explicar ahir els seus plans més immediats d'internacionalització durant la seva participació al congrés AEOC, l'associació que engloba les empreses espanyoles de gran consum, que se celebra fins avui a Barcelona.

Boix va concretar que la planta, la primera de la marca que s'obre fora d'Espanya, produirà xoriço i tallarà el pernil serrà que arribi de les seves plantes garrrotxines, productes que comercialitzaran als Estats Units, on la companyia està convençuda que compta amb un gran potencial, sobretot per la cada vegada més important població d'origen llatinoamericà.

«Els Estats Units tenen un gran potencial de creixement», va assegurar el directiu de Noel Alimentaria, que creu que la venda de pernil ibèric en aquest país pot créixer menjant mercat al pernil de Parma italià en els anys vinents.

L'obertura de la fàbrica de Nova Jersey és fruit d'una operació en la qual Noel ha comptat amb la participació d'un soci local i que ha suposat una inversió que Boix no ha volgut concretar.

A més dels EUA, Noel té la mirada posada a la Xina, un mercat en el qual veu molt futur i on creu que cal estar atents a les oportunitats que es plantegin.

En paral·lel, Noel Alimentaria té previst començar a produir ja a final d'aquest any en una nova fàbrica a la Garrotxa, en què ha invertit 30 milions d'euros.

La companyia exporta en aquests moments el 50% de la seva producció fora d'Espanya i els seus productes arriben a més de 57 països.

Boix va augurar que el sector carni espanyol viurà una època de fusions o adquisicions atesa la seva actual atomització, ja que existeixen un total de 3.000 empreses càrnies, encara que les deu primeres concentren el 80% de la producció. «Les empreses mitjanes o agafen mida o deixaran de ser competitives», va dir, després d'assegurar que Noel creixerà però que la condició és que l'expansió es faci de manera «constant i diversificada».