El Deutsche Bank, el principal banc alemany, va presentar ahir els seus pitjors resultats trimestrals i va avançar un dràstic pla de sanejament que inclou 15.000 acomiadaments, la sortida de deu països, el tancament de centenars de filials i la cancel·lació dels dividends aquest any i el que ve.

El nou copresident del Deutsche Bank, John Cryan, que va accedir a l'agost al càrrec amb la missió d'imprimir un clar canvi de rumb a l'entitat, va començar a desvetllar en la seva primera compareixença pública les «dures» mesures que ha dissenyat per tornar a un banc «íntegre i fiable», a més de més segur i eficient en la seva activitat i més senzill en la seva estructura. En el pla laboral, el banc va apuntar que preveu acomiadar per al 2018 a 9.000 treballadors a temps complet, així com a 6.000 treballadors de serveis subcontractats, i que el país més afectat, amb una retallada de 4.000 llocs, serà Alemanya.

L'entitat es retirarà «completament» de deu mercats, principalment a Amèrica Llatina i Europa: Argentina, Xile, Dinamarca, Finlàndia, Noruega, Nova Zelanda, Malta, Mèxic, Perú i Uruguai. A més, reduirà el nombre de les seves filials, retallant principalment les seves oficines a Alemanya (200) i la resta d'Europa Occidental, va explicar Cryan. El portaveu del Deutsche Bank Klaus Winker va indicar posteriorment que en aquest moment l'entitat no està en disposició de desvetllar en detall l'impacte concret en termes d'empleats i filials afectades que tindrà el pla de sanejament a Espanya i Amèrica Llatina. «Els asseguro que aquesta reducció de llocs de treball es farà d'una manera justa i en contacte amb els representants dels treballadors», va subratllar el copresident.

77.000 empleats

Per a 2018 el nombre d'empleats a temps complet del Deutsche Bank es reduirà fins als 77.000, des dels 103.000 actuals, segons l'entitat, ja que als 9.000 acomiadaments nets s'ha de sumar la pèrdua de personal derivada de la venda -ja acordada- de la filial Postbank. Aquesta reducció de personal suposarà uns costos extra de 3.500 milions d'euros per al banc en matèria d'indemnitzacions i compensacions.

Cryan va indicar que els comptes de resultats dels dos pròxims exercicis es veuran afectats negativament per la reestructuració i que, en conseqüència, 2018 serà un «any decisiu» per al banc. «El Deutsche Bank no té cap problema d'estratègia. Sabem molt bé a on volem anar», va afirmar. «La nostra casa ha de tornar a ser atractiva per a clients, accionistes i treballadors», va concloure.

El principal banc d'Alemanya va anunciar ahir que entre gener i setembre va perdre 4.647.000 d'euros, un «resultat absolutament decebedor», segons Cryan, davant un benefici net de 1.250 milions d'euros en el mateix període de l'any anterior. Els resultats, com ja va anunciar el banc a principis d'octubre, es deuen en gran mesura a depreciacions de 5.800 milions d'euros en la banca d'inversió consignades en el tercer trimestre.

El Deutsche Bank porta mesos arrossegat per diferents escàndols de corrupció i financers, entre els quals destaca la manipulació del Libor i l'Euribor, tant per les seves repercussions com per la quantia de les multes, la qual cosa va danyar considerablement els seus comptes.