El gasoil d'automoció a Espanya s'ha abaratit en l'última setmana un 1,05% fins a situar-se en 1,051 euros per litre de mitjana, el seu preu més baix des de març de 2010, mentre que la gasolina es ven a 1,151 euros per litre de mitjana, després d'abaratir-se un 1,20% en els últims set dies.

Segons el butlletí petrolier de la Comissió Europea, el gasoil acumula una baixada del 4,63% des de principis de l'any i està un 16,52% més barat que fa un any.

Mentrestant, la gasolina acumula una caiguda del 2,04% des de principis de mes i està un 13,33% més barata que fa dotze mesos, quan es va iniciar la senda a la baixa de la cotització de cru.

El preu mitjà de la gasolina, no obstant això, està en línia amb el qual es pagava per ella a l'inici de l'any.

Amb aquests preus, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina costa aquesta setmana 63,3 euros i fer-ho amb gasoil, 57,8 euros.

Uns preus que, enfront dels d'un any abans, suposen pagar 9,7 euros i 11,4 euros menys, respectivament.

El preu de la gasolina és un 24,38% inferior al màxim anual que va marcar la setmana del 25 de juny, quan es venia de mitjana a 1,338, mentre que el gasoil està un 27,27% per sota del rècord anual aconseguit a mitjan maig, quan es pagava a 1,205 euros el litre.

Els carburants són més barats a Espanya que a la Unió Europea i la zona de l'euro, principalment a causa de la fiscalitat més baixa.

La gasolina sense plom de 95 octans costa aquesta setmana de mitjana a la UE 1,324 euros per litre (un 15% més cara que a Espanya). Per la seva part, el preu del gasoil d'automoció és d'1,168 euros a la UE, un 9% més que a Espanya.

Inflació en negatiu

Precisament el preu dels carburants és el principal motiu que explica que l'índex avançat de preus de consum (IPC) d'octubre, per tercer mes consecutiu, estigui en una taxa negativa del 0,7%. Si l'INE confirma aquest indicador avançat el proper 13 de novembre, suposaria que únicament en dos dels últims setze mesos (juny i juliol de 2015) l'IPC ha registrat una taxa positiva i en tots dos casos de només el 0,1%. La previsió del Govern és que l'IPC tanqui l'any proper al 0% o lleugerament en positiu, pronòstic que els experts veuen difícil de complir.