L'Audiència Provincial de Madrid ha avalat que s'investiguin els moviments econòmics de dues societats de les quals l'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato va intentar desvincular-se assegurant que no té cap relació amb elles, en contra del que sospita Hisenda.

Es tracta de les mercantils Alihato i Guide Bridge Capital, de les quals l'instructor Antonio Serrano-Arnal va reclamar «informació completa sobre l'entrada de divises» en els seus comptes juntament amb les quals siguin titularitat de Rato i de les empreses Kradonara 2001, entramat del seu epicentre societari, i Cor Comunicación.

Però l'exministre d'Economia va recórrer aquesta decisió referent a aquestes dues empreses, de les quals ell no estat ni apoderat -ni directament ni a través d'altres societats- ni representant legal, per la qual cosa sol·licitava que l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) aclarís la relació de Alihato i Guide Bridge amb la causa.

Però l'Audiència respon que la Onif ja va sospitar del seu vincle amb ambdues en el seu informe inicial que va propiciar la seva detenció el passat 16 d'abril, i del que es tracta ara és establir «fins a quin punt» arriba aquesta relació.

De ser mercantils «alienes, estranyes, desvinculades per complet de la seva persona o esfera d'interessos», com assegura l'expresident de Bankia, l'Audiència no aconsegueix a entendre «l'interès que demostra a evitar, o si més no filtrar, la investigació dels ingressos que a través de divises» hagin pogut rebre. Si és veritat que no hi té vinculació, «cap inquietud pot albergar sobre el resultat» d'aquesta informació requerida pel jutge, insisteixen els magistrats.