Un total de 46 gasolineres de les comarques gironines ja permeten respostar gasoil a menys d´un euro per litre. Ho assenyalen les estadístiques públiques del ministeri d´Indústria, que certifica que el preu del dièsel ha accelerat la seva caiguda en les últimes setmanes fins a marcar el preu més baix des de març de 2010.

A Girona, l´estació de servei a l´hora de posar gasoil és la BonÀrea d´Arbúcies, on el litre costa 93,6 cèntims d´euro.

A l´extrem oposat, trobem les gasolineres properes a la frontera francesa, on resposten molts camioners abans de passar a un país amb els preus més elevats. El litre de gasoil més car de la demarcació es ven a les gasolineres de Cepsa a Portbou, a un preu d´1,145 euros.

Omplir un dipòsit de 50 litres a Portbou resulta, a dia d´avui 10,5 euros més car que a Arbúcies.

Preu del dièsel a Girona

Create your own infographics

Entre les gasolineres més cares de la província també hi ha les de La Jonquera, on totes les distribuïdores de carburant tenen el mateix preu del dièsel: 1,129 euros el litre.

Com passa a tot l´Estat, la majoria gasolineres més econòmiques són les vinculades a supermercats o cadenes de distribució.

Al marge de BonÀrea, entre les benzineres més econòmiques de la demarcació hi ha les associades a Gros Mercat (GM Oil) o a Bon Preu (Esclat Oil).

En canvi, entre les grans distribuïdores, només Galp i la marca Campsa Express apareixen entre les més econòmiques. Ni Repsol, ni Cepsa i BP tenen cap gasolinera a Girona amb preus del gasoil inferiors a l´euro.

Fiscalitat i competència

Els impostos expliquen les diferències de preus que s´observen en les diferents autonomies. I és que els governs autonòmics tenen capacitat per gravar cada litre de carburant amb un recàrrec que pot arribar a 4,8 cèntims per litre.

Davant la greu crisi iniciada l´any 2008 i el descens de la recaptació procedent del sector immobiliari, moltes comunitats van incrementar l´impost que apliquen sobre el gasoil i la gasolina.

Les úniques que no n´apliquen cap són Aragó, País Basc, Navarra, La Rioja i Cantàbria. A Astúries, Madrid i Castella Lleó l´impost autonòmic arriba als 1,6 cèntims per litre. La resta, inclosa Catalunya, apliquen el tipus màxim.

No obstant, Girona i Catalunya compten un factor que ha contribuït a limitar la pujada de preus: la competència. Es tracta d´un dels territoris on han aparegut més gasolineres independents de baix cost, el que ha pressionat tot el sector a reduir els marges.

D´aquesta manera, tot i tenir una fiscalitat superior, Catalunya és l´autonomia de tot l´Estat on hi ha més gasolineres amb el gasoil barat.