La indústria càrnia gironina -basada en el porcí- és un dels pilars de l'economia de la demarcació hi ha viscut una important expansió en els darrers anys gràcies a l'increment de les seves exportacions, que l'any passat van arribar a 1.265 milions d'euros.

En els darrers anys, les grans indústries de la carn gironines han afrotat projectes d'ampliació milionaris i moltes pimes han multiplicat el seu tamany gràcies al negoci exterior.

El clúster Innovac (Associació Catalana d'Innovació del Sector Carni Porcí), amb seu a Olot i amb una forta presència del sector gironí, és a dia d'avui el clúster carni més important d'Europa.

En l'actualitat, Espanya és el quart productor mundial de carn de porc amb 3,5 milions de tones, després de la Xina (52 miliions), Estats Units (10,5), i Alemanya (5,5). Gairebé el 50 per cent de la transformació de carn de porc de l'Estat es fa en empreses catalanes.

Catalunya té una producció de carn de porc (1,5 milions de tones) semblant a països com Polònia, Dinamarca i Itàlia i està per sobre de països com Holanda i Bèlgica. Les comarques gironines, Osona i algunes comarques de Lleida concentren la Major part de l'activitat.

Catalunya exporta gairebé el 50% d'allò que produeix. La importació de carn de porcí és gairebé nul·la.

Els principals destins de les exportacions des de Catalunya són Segons Innovac, les exportacions de carn porcina s'han multiplicat gairebé per tres en deu anys a Catalunya.