L'estacionalitat del mercat de treball gironí, molt condicionat per la temporada turística, castiga cada tardor les xifres d'ocupació de la demarcació. Entre setembre i octubre, Girona ha perdut 24.854 cotitzants a la Seguretat Social. La xifra és pràcticament calcada a la dels mateixos mesos de 2014. No obstant, en termes anuals, les comarques gironines han creat 10.268 noves ocupacions.

Són dades fetes públiques ahir pel ministeri d'Ocupació juntament amb les xifres d'atur del mes d'octubre. El nombre de persones inscrites a les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) a les comarques gironines al mes d'octubre es va situar en 48.668 persones, 2.788 aturats més que al setembre, un 6,08% més. A Catalunya i l'Estat l'atur també va créixer el mes d'octubre, però de forma més matisada, un 2% en ambdós casos.

Amb aquest increment de l'atur, Girona encadena tres mesos seguits d'augments de la desocupació. Tot i això, en termes anuals, l'atur a Girona ha disminuït de 6.362 persones, l'11,56% menys que fa un any, el percentatge de caiguda més alt fins ara registrat.

En relació a la contractació, aquest octubre s'han signat un total de 257.351 contractes, 10.193 contractes més que al mes anterior (+4,12%). La contractació s'ha incrementat a Barcelona, on s'han signat 12.739 contractes més que al mes anterior (+6,88%) i a Tarragona, amb 3.166 contractes més (+13,25%). Per contra, s'ha reduït a Lleida,en un 22,17%, i 3.291 contractes menys i a Girona, en un 10,45% i 2.421 contractes menys. Si comparem aquestes dades amb el mes d'octubre de l'any anterior, observem que la contractació s'ha incrementat un 2,27%, amb 5.713 contractes més, augmentant a totes les províncies, a excepció de Lleida, on també s'ha reduït la contractació interanual.

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Joan Aregio, va subratllar que a Catalunya «ara hi ha 63.605 persones menys a l'atur que fa dotze mesos», una caiguda interanual del 10,8%, fet que suposa el descens en xifres absolutes més alt des de 1996.

Des de la patronal Pimec Girona van valorar el «component estacional» de les dades i van destacar que «malgrat la millora generalitzada de l'atur en termes interanuals, el col·lectiu d'aturats de llarga durada i sense ocupació anterior és el que presenta una millora menys pronunciada». En aquest sentit insten l'administració «a establir incentius i mesures que ajudin a l'ocupació d'aquests col·lectius».

El sindicat UGT de Catalunya va valorar negativament les dades d'atur d'octubre, destacant l'increment de la desocupació «entre les persones joves i les persones immigrants, que representa més del 50% dels nous aturats».