Els habitatns de l'Estat poden calcular des d'avui, la seva futura pensió a través d'un simulador creat per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), que està actiu en la web «La teva Seguretat Social», i que permet realitzar consultes personalitzades.

Amb aquest simulador és possible obtenir de forma immediata informació sobre totes les modalitats de pensió de jubilació, incorporant les últimes modificacions normatives que vagin sorgint.

En concret, el simulador aporta informació sobre períodes cotitzats, terminis per accedir a la jubilació, dades que la Seguretat Social té sobre la persona, i permetrà també incloure beneficiaris, saber com van els tràmits de sol·licitud de les pensions o sol·licitar prestacions de maternitat, paternitat, jubilació, viduïtat i orfandat, entre d'altres gestions.

El secretari d'Estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, ha avançat aquest dimecres la posada en marxa d'aquesta eina, que no només permet a l'usuari optar per una situació personal bàsica, sinó que obre la possibilitat de simular situacions de jubilació anticipada, ordinària i demorada, dins del marc legal.

Com a novetat, el simulador ofereix a l'usuari un ventall d'opcions dins del seu espai personal, en el qual no hi ha necessitat d'introduir les dades que ja consten a les bases de la Seguretat Social.

Actualment, quan un ciutadà requeria informació sobre la seva futura jubilació se li contestava amb un termini d'entre 7 i 10 dies però només sobre el preguntat, mai sobre nous supòsits.

Fonts d'Ocupació han subratllat que amb aquesta nova eina el ciutadà pot obtenir totes les opcions de la seva futura jubilació "des del seu ordinador de casa o en la ubicació que ell desitgi" però, a més, el simulador proporciona informació que "mai abans es podia obtenir amb tanta antelació".

A més, s'anirà actualitzant contínuament amb millores successives i anirà incorporant, no només millores tècniques, sinó qualsevol modificació que incideixi en la pensió de jubilació. També determina quina és la legislació aplicable en cada cas.

Està previst que l'usuari pugui canviar la seva situació futura per a plantejar diferents escenaris i obtenir informació més extensa que li permeti prendre decisions essencials en el futur.

Amb aquesta mesura, el Govern vol configurar una administració pública més eficient, més transparent i amb més valor competitiu.

Es tracta d'un "pas previ" a la tramesa de la carta que el Govern es va comprometre a enviar a part dels ciutadans anualment per tal d'informar-los de la quantia de la seva pensió futura.

Al març de 2013, el Govern es va comprometre a reenviar a partir de 2014 l'esmentada carta, coneguda com el 'sobre taronja', als treballadors de més de 50 anys.

L'Executiu "no descarta" complir aquest compromís, que no ha pogut posar-se en marxa encara perquè els ministeris d'Economia i Ocupació no es posaven d'acord sobre quines dades caldria aportar i com donar-los.