L'empresa Nylstar de Blanes, que produeix fil de niló per a la indústria tèxtil i del calçat, ha presentat un ERO temporal per enviar a l'atur durant dos anys 45 dels seus 284 treballadors. La mesura entraria en vigor el pròxim 1 de desembre i s'allargaria fins el 30 de novembre del 2017. L'empresa, que l'any 2013 va facturar 65 milions d'euros, justifica l'ERO al·legant pèrdues i una caiguda de la demanda.

A més, la suspensió temporal de feina a 45 treballadors ve acompanyada d'una demanda de modificació d'horaris que els sindicats ja van rebutjar el passat mes de setembre i que preveu que la plantilla treballi 21 dies seguits en torns de matí, tarda i nit per després tenir set dies de descans. Ara comença un període de 15 dies de negociacions. Aquest és el segon ERO temporal que presenta l'empresa després que el 2010 superés un concurs de creditors.

Els sindicats, que ja s'han reunit amb la direcció de l'empresa per negociar tant l'ERO presentat com la proposta de canvi d'horaris, qualifiquen la mesura de no necessària i ja han demanat tota la informació a l'empresa per començar les negociacions que s'allargaran fins el pròxim 18 d'octubre. Segons fons sindicals, estan sorpresos per la presentació de l'ERO perquè el passat mes de setembre, quan es va negociar la modificació dels horaris de la plantilla, la direcció va retirar la proposta. "Hem passat d'una proposta de canvi d'horaris que considerem il·legal a un ERO que afecta a 45 treballadors, és a dir, hem passat de tenir un problema sobre la taula a tenir-ne dos", lamenten.

La voluntat dels sindicats és que, en cas que s'apliqui l'ERO, es faci de forma rotativa entre el total de la plantilla per tal que els treballadors escollits no consumeixin en aquest temps el total de la seva prestació d'atur. En aquest sentit, recorden que per llei els treballadors inclosos a l'expedient només podran cobrar el 70% del seu sou durant els primers sis mesos per després cobrar-ne el 50% els 18 mesos restants i que lluitaran perquè aquesta càrrega es reparteixi entre tota la plantilla.

Nylstar, que va superar un concurs de creditors l'any 2010, ja va presentar un ERO ara fa poc més de dos anys que va enviar el 75% de la plantilla a l'atur durant un mes.