El Tribunal Suprem ha ordenat al jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu que assumeixi totes les denúncies per estafa per les preferents de Caja Madrid, a l'entendre que la seva investigació no es pot restringir al disseny d'aquests productes, sinó que ha d'incloure la seva comercialització.

Així ho va establir ahir la sala penal de l'alt tribunal, en un auto que determina que els jutjats territorials no s'han de fer càrrec d'aquestes denúncies, com havia succeït fins ara, després que l'Audiència Nacional exclogués de la seva investigació el procés de venda de les preferents.

Per al Suprem, la intervenció dels empleats de cada oficina de Caja Madrid, ara integrada a Bankia, «té un caràcter fraccionari emmarcat en un comportament més ampli de l'entitat, que s'ha de valorar des d'abans de la relació directa amb el client, a partir del matix disseny del producte, la venda del qual es vol qualificar d'estafa». Així doncs, segons el Suprem, no es poden sotmetre a procediments separats el disseny d'aquests híbrids, pel qual estan imputats els màxims responsables de Caja Madrid, entre ells el seu president, Miguel Blesa, i la seva venda.

Tot plegat sense que el tribunal entri a valorar la qualificació de les eventuals responsabilitats penals derivades pels administradors últims del banc, i tampoc per als empleats de cada sucursal. Fonts jurídiques han explicat que, amb aquesta decisió, el Suprem intenta evitar una hipotètica disparitat de criteris que pugui comportar, per exemple, que els màxims responsables que van idear les preferents siguin absolts i que els directors i treballadors de les oficines que les van recomanar o col·locar als seus clients siguin condemnats.