Clean Tech Dolo Group marxa del Ripollès per instal·lar el centre d'operacions i el seu domicili social a Canadà, on ha trobat el suport econòmic que buscava per comercialitzar la seva tecnologia de l'aigua. Ho farà amb una inversió de 2,6 milions d'euros en els propers dos anys procedents d'un grup d'inversors internacionals i amb l'aval del govern canadenc.

L'empresari mataroní Xavier Doló portava vuit anys buscant el finançament sense èxit. Actualment ja es comercialitza el Kit Water Doló per reciclar aigües grises -a l'Hospital de Campdevànol es va posar en marxa el primer- i a finals d'any s'instal·larà el primer RPD a Canadà -un corró que aprofita el moviment dels cotxes a la carretera per fer electricitat-. A Sant Joan de les Abadesses s'obrirà una seu d'es d'on es vendran els productes a Europa. Una part de la mecànica dels productes s'encarregarà a proveïdors del Ripollès.

L'empresa fins ara només havia pogut comercialitzar el Kit Water Doló a nivell Europeu, però té altres productes patentats relacionats amb la tecnologia de l'aigua i la sostenibilitat que esperen poder sortir al mercat ben aviat. Segons va explicar Doló, l'acord amb el govern de Canadà s'ha aconseguit després de ser seleccionats juntament amb cinc empreses més d'arreu del món.

Tres auditories

L'ampresari va afegir que en els últims set mesos han hagut de fer entrevistes i superar tres auditories externes per demostrar la viabilitat empresarial. Però els contactes amb el govern canadenc han sigut molt positius i en poc temps s'ha arribat a un acord. «Ens han triat perquè som una empresa Clean-Tech d'energies renovables, sostenibilitat i eficiència energètica», va assenyalar Doló, que està molt il·lusionat amb el projecte.

El govern de Canadà els ha ofert treballar estretament amb la universitat i el Centre Nacional de Recerca, que està vinculat amb el departament de Defensa i l'Aeroespacial. «Es farà una triangulació entre empresa, govern i universitat; m'han demanat que imparteixi classes als estudiants enginyers d'últim any de carrera perquè entrin a la meva empresa a fer pràctiques», va explicar l'empresari mataroní.

L'empresa s'instal·larà a la Illa de Príncep Eduard, que és on es posarà en marxa el primer RPD dissenyat per Doló. Es tracta d'un corró enfonsat sota l'asfalt que sobresurt uns centímetres i que aprofita el moviment de les rodes del cotxe per generar electricitat.