El Tribunal Constitucional ha estimat el recurs interposat per la Generalitat Valenciana i ha anul·lat el Reial Decret de juliol del 2014 pel qual es gravaven els dipòsits bancaris al 0,03 %, un tipus inferior al fixat per la Comunitat Valenciana i altres comunitats autònomes com Catalunya o Astúries.

Segons consta en la sentència, l'alt tribunal conclou que el Govern central no va justificar de forma suficient l'aplicació de mesures d'«extraordinària i urgent necessitat per a l'ús de legislació d'urgència, motiu pel qual declara la inconstitucionalitat del decret».

Aquesta decisió, apunta el veredicte, «no afectarà les situacions jurídiques consolidades, sent necessari considerar com a tals les establertes mitjançant actuacions administratives fermes o les que, en la via judicial, hagin estat decidides mitjançant sentència amb força de cosa jutjada».

La Generalitat Valenciana va presentar un recurs a l'octubre de l'any passat contra l'esmentat Reial Decret del juliol del 2014 fonamentat en tres motius: la no concurrència d'extraordinària i urgent necessitat, la vulneració de la doctrina constitucional sobre la retroactivitat de les disposicions legals i la vulneració de l'autonomia financera de les comunitats.

L'article 86.1 de la Constitució estableix una habilitació al Govern per dictar normes amb força de llei, però en la mesura en què suposa substituir en la seva funció el Parlament, és una excepció al procediment legislatiu ordinari i a la participació de les minories que aquest dispensa. Per tant, l'esmentada facultat excepcional, recorda l'alt tribunal, està sotmesa a estrictes requisits entre els quals s'inclouen «la necessària connexió entre la facultat legislativa excepcional i l'existència del pressupost habilitant».