Les empreses que actualment composen el principal indicador de la borsa espanyola, l'IBEX 35, van aconseguir entre gener i setembre un benefici net conjunt proper als 30.000 milions d'euros, un 17,3% més que un any abans, en el seu millor exercici per a un període comparable des de 2010. No obstant això, aquests 28.361,51 milions encara estan lluny dels més de 38.000 milions obtinguts entre gener i setembre de 2010, o dels prop de 42.000 aconseguits el 2008, encara que en percentatge es tracta del millor registre dels últims cinc anys.

Els beneficis de les grans cotitzades espanyoles entre gener i setembre de 2015 sumen ja tres exercicis a l'alça, des de la patacada que van patir el 2012, quan es van reduir més del 50%. Llavors, la situació de l'economia espanyola era molt diferent, amb el Govern atrapat en la disjuntiva de demanar ajuda al Banc Central Europeu (BCE) i la desconfiança dels inversors cap al país en màxims.

La prima de risc, el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany del mateix termini, marcava durant aquell estiu màxims històrics per sobre de 630 punts bàsics, davant els al voltant de 120 en els quals se situa ara.

I la Marca Espanya passava factura a les empreses espanyoles, que entre gener i setembre amb prou feines arribaven als 12.000 milions d'euros de benefici, amb l'accés al crèdit molt limitat i la taxa d'atur en màxims. Ara s'ha girat la truita i Espanya no deixa de rebre elogis per les reformes, que ja es noten en la reactivació dels fluxos de crèdit, el menor endeutament de famílies i empreses i el creixent interès d'inversors estrangers.